Млекаре оствариле профит а сточарима обарају цену!

Аутор: Gdjakovic
314 посета

Млекаре најавиле ниже откупне цене, фармери млеко не дају јефтиније
За април је најављено прво снижење од пет фенинга, а потом ће у мају за исти износ бити смањена откупна цена једног литра млека.

Након што их је обрадовала вест о већим подстицајима ове године, откупљивачи су припремили хладан туш за произвођаче млиека у ФБиХ. Како је потврђено Агроклубу, неколико млекара је усмено обавестило пољопривреднике да ће откупна цена млијека бити смањена за 0,10 КМ/л у наредна два месеца.

За април је најављено прво снижење од пет фенинга, а потом ће у мају за исти износ бити смањена откупна цена једног литра млека. Овакав сценарио се могао очекивати након објављивања Нацрта програма подстицаја за 2023. годину, који, подсећамо, још није усвојен. Међутим, пољопривредни произвођачи су спремни да брзо реагују јер не виде оправдање за такву одлуку.

Производња није појефтинила
Председник Удружења пољопривредних произвођача ФБиХ Адмир Кахриман истиче да им није познат разлог зашто су млекаре најавиле смањење откупне циене јер нису смањени инпути у производњи.

„За целу 2022. произвођачи су оптерећени повећањем инпута – ђубрива, садног материјала, сточне хране, дизела, као и сада, тек у октобру млекаре су почеле да повећавају откупну цену за неколико фенинга месечно, а за крајем децембра, тих неколико фенинга за неколико месеци може надокнадити наш годишњи губитак“, објашњава Кахриман.

Произвођачи млека прошле године нису остварили профит
Пошто је по закону доступан приступ информацијама, када је реч о порезима на добит, он наводи да је врло лако пронаћи показатеље да су све млекаре и поред свих месечних трошкова имале милионски профит. С друге стране, профит пољопривредника не постоји у тој основици јер „нису имали чиме да плате месечне трошкове, а камоли да зараде“.

„На основу тога и чињенице да смо се изборили за повећање подстицаја, нећемо дозволити да нам се цена снизи. Тражићемо све законске прописе када је у питању заштита произвођача, а свакако ће велики број пољопривредника преферирати да проспемо млеко или пошаљемо главе у кланицу. Ово заиста постаје неподношљиво и неподношљиво“, закључује Кахриман.

Краве млека у жртвовању
Радије ћемо га пролити него дати испод циене, кажу тузлански произвођачи. Сама најава нижих откупних цена довела је до страха и размишљања шта даље?! Неколицина њих, подстакнути већим подстицајима, недавно је повећала број грла, улагања су, кажу, стална.

„Млеко сигурно нећемо давати јефтиније. Очекујем да ћемо ускоро имати састанак на којем ћемо се договорити о заједничкој акцији. Ако остваре свој план, не преостаје ми ништа друго него да продам 20 грла са фарме, не могу да преживим , а у то се сви могу уверити, јер ми немамо профита. И нисам сам у томе,многи фармери су у још тежој ситуацији. Штета,али ако падне откупна цена млека многе музне ​​краве ће завршавају као жртве“, каже Елдин Глибановић, предсједник Синдиката пољопривредника ТК.

Према риечима Ермина Велаџића, председника Удружења произвођача млиека и меса УСК, евидентно је да су у тржним центрима ниже циене обраног, али не и пуномасног млека. Истиче да је и за овај месец било најава о паду откупних цена, али су се пољопривредници томе успротивили и купци су одустали од те намере.

Ове године већи подстицаји за пољопривреднике у УСК

„Време је сетве, нису исплаћени подстицаји за посљедњи квартал ни са кантоналног ни са федералног нивоа, односно нису усвојени ни програми за ову годину. Верујем да ћемо сести и договорити се о наредној и да ће млекаре имати разумевање, односно неће ићи ка значајном смањењу“, каже Велаџић.

Договор или протести
Док Крајина, која предњачи по производњи млека, шаље охрабрујуће поруке, нешто жустрије реагују у Средњој Босни, где су произвођачи у знатно тежој ситуацији и годинама се налазе на рубу егзистенције. Председник Удружења пољопривредних произвођача млека и меса СБК Амир Булут каже да купци искориштавају ситуацију јер су видели да је повећан пољопривредни буџет, а да су тако нешто и раније радили. Инспекције, како наводи, нису радиле када је млеко на пијацама поскупело, а произвођачи нису зарађивали колико млекаре.

Пољопривредници спремни да изађу на улице 
„Ако нас смање за 10 фенинга у наредна два месеца, на ове цене које имају наши произвођачи, поготово што мањи нису прешли ни 80 фенинга, сигурно ће бити протеста и обуставе испорука млека, па нека увозе, видећемо да ли могу.“ каже Булут.

Подељени, додаје, пољопривредници не могу ништа да постигну, а нада се да ће заједничким снагама спречити реализацију овог откупитељског плана. У супротном, верује да ће наредне године бити само теже и горе. А, ако буде одлуке о протестима, неће изостати подршка УСК.

„Ми ћемо подржати наше колеге и сами ћемо учествовати, ако то постане реалност, и изаћи нпр.

Извор:

https://www.agroklub.ba/stocarstvo/mljekare-najavile-nize-cijene-otkupa-farmeri-ne-daju-mlijeko-jeftinije/85373/

Srodni tekstovi

Оставите коментар