Крава Милица је миљеница на газдинству, а ево и зашто

Аутор: draganadpetrovic
332 посета

Рађање телета на фарми велика је радост за пољопривредника, јер значи повећање стоке, прилику за даљњи развој и добар профит у будућности, али само два до четири одсто крава рађа близанце.

Близаначки гравидитет тежак је тест за животињу, међутим у штали породице Ћурдић на обронцима Муртенице, једна крава без икаквих проблема, сваке друге године на свет донесе по два здрава телета.

– У штали породиће Ћурдић у нововарошком селу Негбина четири млечне краве, ових дана очекује се да се отеле три, док четврта, мезимица Милица, тај посао је недавно обавила и на свет донела два здрава женска телета, а овом берићету су се домаћини и те како надали.

По стомаку ја познајем, ако је шири ја знам да су близнад, ако је ужи и иде према глави једно је теле. Али, Милица нас је већ неколико пута изненадила, па сада и од ње очекујемо берићет. Не можемо да кријемо, она нам јесте мезимица, каже за РИНУ домаћица Радосава Ћурдић.

Крава Милица је такође рођена у истој штали у којој данас на свет доноси младе, а домаћини су је оставили јер су, како кажу препознали, да ће у сваком смислу бити берићетна.

– Препознамо која је крава берићетна, по врату и по дамарима на стомаку то се гледа, тада је крава млечна. Она даје од 25 до 32 литре млека дневно”, казао је Драгомир Ћурдић.

И управо због њене млечности и плодности Милица има и посебан режим исхране, честа близаначка тељења како кажу домаћини исцрпљују, па ће ускоро, како кажу домаћини, добити и своју наследницу.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/milica-krava-rekorderka-do-sada-tri-puta-otelila-dvojke-miljenica-je-svojih-domacina/yhs00jc

Srodni tekstovi

Оставите коментар