КАКО ПОСТИЋИ ДОБРУ ПЛОДНОСТ КРАВА

Аутор: Gdjakovic
788 посета

Циљ сваког власника крава је да му се краве теле сваке године. То значи да краву треба осеменити најкасније 90 дана након тељења, музу око 10-10,5 месеци и заушити 1,5-2 месеца пре тељења.
Редовним тељењем сваке године постижу се два циља:
1. Добија се теле које после три месеца сисања има вредност око 700-800 евра
2. Производи се више млека.
Плодност тј. способност размножавања, представља биолошку основу за производња меса и млека.
Пожељна динамика појединих фаза репродукције крава:

Најчешћи проблем је што се крава не осемени на време (између 60 и 90 дана после тељења). Крава се сматра неплодном ако није оплођена, тј. биће трудна до 130 дана иза тељења наши фармери често могу да нађу краве које нису биле стеоне по годину дана  након тељења. Крава обично тражи бика већ у другом месецу након тељења.
Саветујемо вам да прескочите ову прву потеру, да запишете њен датум и да сачекате другу која се очекује после двадесетак дана, а затим се крава осемени.

НА САЈМУ SPACE У ФРАНЦУСКОЈ ВИДЕЛИ СМО НОВИ СИСТЕМ ОСЕМЕЊАВАЊА КРАВА

Старост јуница при првом парењу

Полна зрелост јуница, тј. прва хајка се јавља у периоду од 8-12 месеци живота. У то време, јуница још није у потпуности физички развијена и не би требало да се осемени док се непостигне неопходан развој који достиже касније, у доби од 15-18 месеци. Јунице тзв ранозреле расе достижу полну зрелост нешто раније, са 8-10 месеци, а каснозреле – неколико месеци касније. Неопходан развој се јавља када јуница достигне 60-65% тежине одрасле краве исте расе.

Крава, чешки сименталац у четвртој години тежи 450-500 кг живота. То значи да би јунице требало да се први пут оплоде са око 300 кг, тј. у 15-16 месеци. Јунице које се узгајају рано (са 12-14 месеци) заостају у развоју, имају тешко прво тељење због уског порођајног канала и мање млечности.

Такве краве након тељења треба примити касније (4-6 месеци након тељења) да им се дају прилику да се касније опорави. Наши фармери обично већ први пут пуштају јуницу. Има и јуница које се примају већ са девет месеци, тј. која нису ни 50% тежине одрасле краве. Будућа крава из таквог грла остаје закржљала, и неће развити потенцијал за добру производњу млека. Због тога се препоручује прескакање неколико првих нагона младих јуница.
Ако се јуница касно прикључи, нпр. са 20-24 месеца има тенденцију да добије на тежини и може касније имају потешкоће са плодношћу.

Сексуални циклус
Сексуални циклус је низ промена које почињу ослобађањем јајета из јајника, што се зове овулација и траје до следеће овулације, када се тај циклус завршава. Код крава у просеку траје 21 дан, а нормалним се сматра распон од 17-24. дана. Код неких крава трајање овог циклуса је дуже од поменутих 17-24 дана. Тако 20-30% крава има одступање. Постоје различити узроци продужених циклуса дужих од 25 дана („тиха потера“, рана смрт
ембриона, слаба функција јајника итд.). Тиха потера (нагон) значи да их је веома тешко уочити. Та
појава се зове анестрија и веома је честа у нашим условима храњења и држања крава где је затворена и мрачна штала.
Власник наводи да се крава не јури, а ветеринар најчешће констатује да јесте ради се о нефункционалним јајницима.  Слаб нагон је и код мршавих и гладних крава. Ово се назива „стерилност гладовања“ и често се сусреће код крава високог приноса млека шта су холштајн и друге расе када се доведу у наше неподобне услове. Оне после
после тељења за 2 месеца могу да изгубе и до 100 кг и зато их неће јурити.

Сексуални циклус се састоји од 4 фазе:
1. Рано гоњење (рани еструс) – Бистра слуз почиње да се лучи. Нова јаја почињу да сазревају у јајницима.
2. Право јурење (еструс) –  Животиња се понаша раздражљиво и телесна температура је благо повишена. Развој јајних ћелија се наставља и тада је лучење женског полног хормона максимално. Овај хормон изазива и спољашње знаке јурњаве – мења се понашање животиње итд. Оваа фаза траје код већине крава 16-20 сати, а код неких је краћа или дужа и траје 8-30 сати. сати. У овој фази, оплодња се одвија у свом другом делу. Термин инсеминација треба да буде усклађена са путовањем јајне ћелије кроз јајовод према материци а са путовањем мушке сперме – сперматозоида кроз материцу до јајовода, где долази до њиховог сусрета са јајном јајом.
Ако ова друга фаза траје до 20 сати (код крава и до 30), веома је важно погодити право време осемењавања, односно дати шансу сперми и јајној ћелије да се сресту на правом месту и у право време.

3. Касно гоњење

Из Графикона 1. видљиво је да се најбоља плодност (оптимална) постиже ако се уношење семена обави у периоду 8-24 часа од почетка правог гоњења (еструса). Тада је највећи постотак крава које неће тражити поново бика након двадесетак дана јер ће остати стеоне. Крај правог гоњења на графикону је у 18. часу након његовог почетка.
Види се да се ослобађање јајашца из јајника (овулација) дешава просечно у 28. часу од почетка правог гоњења. Види се такође да је најбоље да се осјемењавање обави знатно прије од овулације (4-20 часова прије) да би семе имало шансу да дође до јајовода и сусретне се са јајашцем. Важно је знати да ослобођено јајашце може преживети свега око 4 часа а сперматозоиди око 24 часа. Мноштво сперматозоида достигне у јајовод за 6-7 часова иза уношења семена. Јасно је дакле да се осемењавање треба извршити у другој половини правог гоњења.

Практична упутства кад краву треба осеменити:

Извор: https://pssrs.net/prirucnici/?script=lat

Srodni tekstovi

Оставите коментар