Добра вест за млекаре: Вучић најавио веће премије за млеко

Аутор: draganadpetrovic
1,K посета

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас млекаре да шире производњу и посебно извоз, те најавио повећање премија за млеко.“Подићи ћемо премије за млеко. То сам обећао, а за прелевмане ћемо тек да видимо, јер то зависи и од ЕУ. Ово око премија сам обећао, то је добра вест за све млекаре“, рекао је Вучић данас у Блацу где је посетио приватну млекару која половину својих производа извози на тржишта у региону, Европску унију, Русију, Швајцарску, а одскоро и у Јордан.

Извор:c.rs/biznis/privreda-i-finansije/dobra-vest-za-mlekare-vucic-najavio-vece-premije/js8d273

Иначе, председник Александар Вучић данас је у Блацу посетио приватну млекару „Лазар“.Ова млекара половину својих производа извози на тржишта у региону, Европску унију, Русију, Швајцарску, а одскора и у Јордан.

„Ово дивно изгледа, драго ми је што имамо квалитетну робу коју извозимо. Фасциниран сам палетом производа“, рекао је председник.Млекара „Лазар“ основана је 1998. године, а према речима финансијског директора Миленка Тановића, дневно прераде чак 85.000 литара млека.

Илустрација: Председник Александар Вучић у посети млекари „Лазар“ у Блацу/ Фото: Инстаграм

Тановић је рекао да „Лазар“ на сопственој фарми има 1.200 крава за које обезбеђује храну са 1.000 хектара обрадиве земље, а засновала је и производњу вишања на 220 хектара.

У компанији је запослено 220 радника.

Власник „Лазара“ Милан Видојевић пренео је председнику да око 20-25 одсто извоза одлази у регион, углавном у БиХ, Црну Гору, Северну Македонију, а око 35 одсто у земље Европске уније.Углавном извозе сиреве, кајмак, паприку у павлаци…

„Радимо једну робну марку за “Делез“, два бренда за рушко тржиште, а једну робну марку за швајцарско тржиште, коју радимо и као домаћи бренд“, рекао је Видојевић.

Председник им је поручио да треба да шире даље производњу и посебно извоз.

„Треба ови наши прозиводи да буду и на турском и на албанском тржишту. Треба да заузмемо што је могуће више тржишта, имамо одличне производе“, констатовао је Вучић.Упитао их је шта је најбољи производ, и добио одговор – паприка у павлаци.

Илустрација: Паприка у павлаци најпродаванији производ

Видојевић је рекао да се у млекари „Лазар“ ради 365 дана у години, у три смене.

„Сад кад сам подвукао црту, пре месец дана – имам три стента…“, указао је Видојевић илуструјући тиме колико је посла, али и пожртвовања и труда потребно да породична компанија напредује.

„Имамо породица из којих раде по два, три, четири члана код нас. И ми смо породична фирма. Имамо и технолога из Лексовца, лаборанте из Књажевца и Ниша, ветеринари су из Бруса, Александровца и околних места“, рекао је он.Додао је да фирма нема проблема са банкама, јер све обавезе држави измирује на време.

Видојевић је председнику рекао и да би требало подићи премије за млеко, што је потреба свих млекара, на шта је Вучић узвратио да то нису мала издвајања за државу, али да ће то бити учињено.

„Подићи ћемо премије за млеко. То сам обећао, а за прелевмане ћемо тек да видимо, јер то зависи и од ЕУ, ШП-а. Ово око премија сам обећао, то је добра вест за све млекаре“, рекао је Вучић.

Иначе, домаћини су за госте припремили и богату трпезу са прозиводима које настају у њиховој млекари, а место на столу су, наравно, нашле и шљиве, као заштитни знак Блаца.

Млекару „Лазар“ је са председником Вучићем, посетио и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Извор: net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=08&dd=19&nav_id=1909189

Srodni tekstovi

Оставите коментар