Временске осцилације неповољно утичу на пчеле

Аутор: draganadpetrovic
307 посета

Традиција дуга преко 35 година стоји иза пчеларског газдинства Мајовић – Докић из Вршца. Тренутно имају близу 700 друштава, а пчелињаци су стационирани дубоко у природи по којој је познат овај део Баната.

У својој понуди имају багремов, цветни и ливадски мед, а ту су и разне мешавине са медом: мед са поленом и прополисом, мед са семеном коприве, мед са печеним млевеним лешником, медне поклопчиће у меду, прополис капи, полен, восак.

– Обично се раније више тражио багремов мед, јер он дуго остаје у течном стању, али временом се трудимо да наше купце што више едукујемо у смислу конзумирања кристалисаног меда. Који ће мед неко користити ствар је укуса, сваки мед је добар и здрав уколико се води рачуна и ако се бринете где селите пчеле на пашу. Водимо се тиме да наш мед потиче из предела где нема пољопривредног земљишта и хемије. Тиме ни требало да се воде и купци меда: пореклом, не само ценом меда – истиче за еКапију Јелена Докић.

Подсећа да се мед не узима само током зимских дана, него га је потребно узимати током целе године као допуну исхрани, због лековитог дејства.

– Ако нас питате који мед ми преферирамо, то је целогодишњи мед. У питању је мед који се врца једном годишње на крају сезоне и који обухвата све медоносно биље од пролећа до краја лета, наравно са таквих места која су што више удаљена од пољопривредних земљишта, хемије и загађења уопште – каже наша саговорница.

Илустрација: Временске осцилације неповољно утичу на зимовање пчела и њихов развој

У чему је предност АЗ кошница?

Јелена је друга генерација пчелара у породици. Након 30 година рада са ЛР кошницама, и њеног искуства од неколико година, с обзиром на то да се пчелињак прилицно увећао, решили су да пређу на АЗ тип кошнице.

– Основни разлог преласка на АЗ јесте рад који је прилично олакшан у смислу терета, јер се манипулише само са рамовима. Такође, контејнерско држање пчела олакшава и саму селидбу. То су предности за нас, јер је прилагођено нашим потребама и могућностима – наводи Докићева.

Временске осцилације неповољно утичу

Временске осцилације неповољно утичу на пчеле и њихов развој. Сведоци смо високих темепература које су неуобичајене за овај зимски период, стога и легла у кошницама има више него уобичајено, каже саговорница нашег портала и додаје:

– То тренутно није проблем за пчеле, уколико би се овакво време задржало, али с обзиром на то да је зима и да ће неминовно наступити и неко веће захлађење, пчеле ће се наћи у проблему да одрже велику површину легла. Биће им потебно више енергије и сама пчела, која је бројчано ограничена у ово доба године, више ће се трошити. Слабе заједнице вероватно ће морати да очисте један део легла, јер неће бити у стању да га одрже.

Илустрација: Пчелама је зими потребан мир

Зимска нега пчела

Јелена Докић истиче да припреме и нега пчела за зиму и наредну сезону почињу оног тренутка када се из кошница изврца последњи мед у текућој сезони. Вец тада пчелар гледа како да самој пчели олакша зиму и обезбеди мирно зимовање, како би из овог периода године изашла што виталнија.

– Пчелама се оставља довољно меда у кошници, чак и више од онога што могу да потроше. Неки пчелари зими дају пчелама храну у виду погача. Ми ту праксу не примењујемо, већ евентуално у септембру вршимо допуну храном у виду сирупа, које пчеле инвертују и сложе га у кошници како и где њима одговара – објашњава саговорница.

Подсећа и да се у августу и септембру спроводе третмани против варое, како би се пчеле ослободиле у што већој мери овог паразита и свог највећег непријатеља.

– Све припреме за негу пчела током зиме спроводе се пре саме зиме углавном. Нема неке посебне неге у току саме зиме. У децембру се обавезно одради третман оксалном киселином, који се показао веома корисним, такође у корист сузбијања варое. Оно што је још потребно тако припремљеној пчели за зиму јесте мир и стабилно време. Ово је наша пракса годинама у назад – открива Јелена Докић.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3987082/vremenske-oscilacije-nepovoljno-uticu-na-pcele-kako-im-obezbediti-mirnu-zimu

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар