Većina pasa pravi ovaj problem, kako ga rešiti?

Аутор: dzonioff
1,2K посета

Ukoliko ne obratimo pažnju, naš mlad pas će, malo po malo, imitirajući ono što radimo, početi da „osvaja prostor” i da se penje na nameštaj. Jer, kao što će se i sam uveriti, mnogo je ugodnije popeti se na udoban trosed ili u fotelju i tu – dremnuti posle igre ili obroka. Šta činiti?

To ne smemo da dopustimo! Jer njemu je mesto na podu, a ne u našoj fotelji ili krevetu, kako iz higijenskih tako i drugih razloga. Čim vidimo da se štene (ili pas) popeo na nameštaj, odmah ga, odlučnim glasom, prekorimo i naterajmo da siđe dole. Ako je potrebno, primenimo i blagu fizičku silu tako što ćemo ga što jednostavnije spustiti dole. Ukoliko štene odmah posluša komandu hvalimo ga blagim i prijateljskim glasom, pa pomazimo.

Neki psi neće želeti tek tako da se liše udobnog mesta ali, kao i kod svake obuke (jer mi smo već uveliko krenuli sa ozbiljnom dresurom svog ljubimca) moramo biti dosledni. Kako?

Pošto je pas sišao sa troseda, odvedimo ga do njegovog mesta i ležaja u kući i kada tu legne – pohvalimo ga ponovo. Kao dobru „kompenzaciju” za našu fotelju ili trosed, obezbedimo psu udoban i prostran ležaj ali – na podu.

Posle više ovakvih prekora i naredbi da siđe sa nameštaja, pas će, zahvaljujući našem insistiranju, shvatiti da nas to ljuti i neće više pokušavati da spava u trosedu bar ne – dok smo mi u blizini! Komentarišem i smejem se i sâm… Jer, znam da će mnogi od njih (kao moja Ada) jedva čekati da napustite stan kako bi opet zauzeli vaše mesto i odmorili se „od svega” na – vašem trosedu! Ono, kao u crtanom filmu!

Da li smemo da ostavimo štene potpuno samo i hoće li napraviti haos u stanu?

Kako će se štene ponašati kada nema nikog u stanu zavisiće od njegovog temperamenta i od onoga čemu smo ga već naučili, odnosno koliko smo ga bezbedno smestili.

U suštini, pas ne voli da ostaje duže vreme sam jer se veoma čvrsto vezuje za svoj „porodični čopor”. Ipak, to će biti, pre ili kasnije, neminovno i on će morati, ponekad, da ostane sam. U tom vremenu usamljenosti, koje je povezano sa njegovom dokolicom, pa i neizvesnošću, nažalost, mnogi psi znaju da budu destruktivni u stanu ili dvorištu.

Štene tada moramo da smestimo na sigurno i bezbedno mesto. To može biti posebna i omanja prostorija bez stvari koje bi ono moglo da uništi ili, ako toga nema, onda u poveći drveni sanduk (koji možemo lako sami da napravimo od dasaka) a koji je dovoljno visok da štene iz njega ne može da izađe.

Mali pas u kući ne znači da ćete imati sa njim i – manje probleme

U uglu te prostorije ili sanduka, obavezno staviti činiju sa svežom vodom za mališana i ne zaboravimo njegove igračke kako bi imao čime da se zanima u našem odsustvu.

Naravno, budimo svesni da će štene morati, ukoliko nas duže nema, da obavi „one stvari” u toj prostoriji ili sanduku. Nemojmo mu to uzeti za zlo jer ono nije imalo alternativu. I mada nije uobičajeno da psi vrše nuždu u svojoj jazbini (što bi se, u ovom slučaju, pomenuto mesto moglo nazvati) takvo češće, a pogotovu stalno ostavljanje psa samog u relativno skučenom prostoru, mogu kod njega razviti neke negativne navike koje će kasnije biti teško otkloniti.

Neposredno pre nego što ostavimo psa samog u stanu uverimo se ponovo da mu, možda, ne preti još neka skrivena opasnost, a na koju nismo obratili pažnju.

Na kraju, ako nam ništa od prethodnog ne odgovara, možemo da ostavimo štene u ograđenom dvorištu ili boksu, da zamolimo komšiju da nam ga pričuva u našem stanu ili da ga odvedemo kod profesionalca koji će stručno brinuti o njemu.

Autor: Dušan Marinović, Agrobiznis magazin 91

www.natura.rs 

Srodni tekstovi

Оставите коментар