Техничка подршка ЕУ за допринос здрављу животиња и безбедности хране у Србији

Аутор: draganadpetrovic
299 посета

Управа Министарства пољопривреде Србије за ветерину је од Европске уније добила техничку подршку за унапређивање стандарда који доприносе здрављу и добробити животиња, јавном здрављу и безбедности хране и усаглашавању домаћих прописа с правним одредбама Европске уније у области здравља животиња.

У Београду су на завршној конференцији представљени резултати пројекта „Јачање система здравља и добробити животиња“ који је трајао три и по године.

Државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Душанка Голубовић, рекла је да је тај пројекат вишеструко значајан, јер је циљ била „не само одрживост сточарства, квалитетнија пољопривредна производња, него и развој пољопривредно-прехрамбене индустрије и привреде у целини“, пренела је ЕУ инфо мрежа.

– Прехрамбени сектор у Србији зна зашто су безбедност хране, здравље и добробит животиња толико важни, а Србија је значајан извозник хране у ЕУ и на друга међународна тржишта – рекао је Сакеларис Хурдас, Шеф операција 3 у Делегацији Европске уније.

Он је подсетио да је прошле године Србија оборила рекорд у извозу хране у Европску унију, те да је вредност извоза тог сектора била за 700 милиона виша од вредности увоза.

Током трајања пројекта припремљене су измене и допуне Закона о добробити животиња ради усклађивања прописа Србије и ЕУ.

Илустрација: Здравије животиње значи и здравија и безбеднија храна

Кроз водиче најбољих пракси припремљен је и први нацрт стратегије о добробити животиња током транспорта и на фармама са циљем да подстакну фармере да спроводе стандарде добробити животиња.

Један део пројекта посвећен је управљању популацијом паса и припремљен је први нацрт стратегије за то који даје практичне примере и предлоге локалним заједницама.

Вођа пројектног тима, Петрас Мачиулскис, рекао је да је припремљена Национална стратегија здравља животиња која обухвата и стандарде који доприносе здрављу и добробити животиња, побољшању јавног здравља, безбедности хране и заштити животне средине, као и одрживој пољопривреди.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3927811/eu-pruzila-srbiji-tehnicku-podrsku-za-doprinos-zdravlju-zivotinja-i-bezbednosti-hrane

Srodni tekstovi

Оставите коментар