Препорука за исхрану музних крава као превенција појаве афлатоксина у млеку

Аутор: draganadpetrovic
354 посета

Имајући у виду климатске услове током претходне године, са високим температурама и великим процентом влажности, која је погодовала развоју гљивице аспергилуса што узрокују повишен ниво афлатоксина у кукурузу и последично у млеку, Управа за ветерину је правовремено предузела ванредне службене контроле произвођача хране, укључује и узорковање млека и хране.

Поред мера које се предузимају у случају налаза количина афлатоксина изнад дозвољених граница, које подразумевају забрану употребе млека и хране за животиње, препорука је и употреба адсорбената у храни за животиње.

Узимајући у обзир специфичност производње млека у Србији, начин припреме и складиштења хране за животиње, посебно на малим газдинствима, Факултет ветеринарске медицине, Београд, издао је мишљење и предлог мера у циљу смањења штетног утицаја афлатоксина у храни за животиње.

Препоруку је дао Ветеринарски факултет у Београду а допис је постављен на сајту Управе за ветерину министарства пољопривреде.

Све детаље можете прочитати на следећем линку:https://www.vet.minpolj.gov.rs/storage/2023/02/Misljenje-i-predlog-mera-u-cilju-smanjenja-stetnog-uticaja-aflatoksina-u-hrani-za-zivotinje.pdf

Извор: https://www.vet.minpolj.gov.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар