Меркаторова јаја иста као и остала!

Аутор: dzonioff
1,1K посета

Компанија Мерцатор С мораће да обустави рекламирање “хране без ГМО”, иако су наводи у њој тачни. Меркатор у реклами истичу да су јаја њихове робне марке “К плус”, без ГМО, али им је то сада Ветеринарска инспекција збранила. Ветеринарски инспектори били су у контроли и донели одлуку да се повуче рекламирање путем средстава јавног информисања као и са билборда, речено је за “Вечерње новости” у Министарству пољопривреде. Та реакција инспектора уследила је пошто се недавно појавила реклама да су то прва јаја на нашем тржишту са сертификатом “Дунав соје” () који гарантује да је производ без ГМО.

Како у Србији закон о ГМО предвиђа да ниједан модификовани живи организам као ни производ од ГМО не може да се продаје, односно гаји у комерцијалне сврхе, подразумева се да је сва роба у нашој земљи без ГМО, пишу “Новости”.Значи, није нетачно да су јаја без ГМО, као и да прва имају тај сертификат, већ је то “забрањено наглашавати”. У Министарству пољопривреде сматрају да се рекламирањем “купци могу довести у заблуду да сви други производи који су исте садржине могу да садрже ГМО”, јер није назначено другачије. Они ту ознаку не могу да користе као своју предност јер, како кажу у Министарству, декларисање хране мора да се обавља на начин којим се не обмањује купац, мада се овде лаички не види да обмана заиста и постоји. Више нам изгледа као кад би произвођачу ципела забранили да их рекламира као удобне, јер би то могло да значи да постоје и неудобне ципеле других произвођача. Оваквом одлуком доводи се у питање и смисао постојања сертификата “БЕЗ ГМО” у Србији, какав је и сертификат међународног удружења Дунав Соја.

Да ствар буде бесмисленија, “Дунав Соја” означавање званично је подржало Министарство пољопривреде, и то је од маја 2015. била прва и једина ознака контролисаног ГМ фрее квалитета. Рад “Дунав Соје” подржан је и од стране Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ и пројекта “Квалитетна соја без ГМО-а из Дунавске регије”.

Дунав Соја

БЕЗ ГМО Дунав Соја је један од гмо-фрее сертификата који је, на иницијативу потрошача и прехрамбене индустрије широм Европе, који постоје већ две деценије, када су Аусртријанци, Немци и Швајцарци почели да креирају добровољне стандарде квалитета за производњу и означавање БЕЗ ГМО прехрамбених производа. Ови сертификати гарантују да у процесу производње (од њиве до трпезе) нису коришћени генетски модификовани састојци. Данас је више од 10.000 производа у Европи сертификовано и означено као БЕЗ ГМО, а на пример сва јаја у Аустрији су “БЕЗ ГМО” Дунав Соја сертификована, чиме се гарантује да животиње нису храњене ГМ сточном храном као и да у целом процесу производње и крајњем производу нема ГМО састојака.

Извор: Мондо

Srodni tekstovi

Оставите коментар