Због свињске куге неколико села у Браничевском округу проглашено угроженим подручјем

Аутор: draganadpetrovic
355 посета

Због појаве свињске куге, територије неколико села у Браничевском округу, проглашена су угроженим подручјима. Куга се најпре појавила код дивљих свиња, али су све чешћи случајеви обољевања домаћих животиња. Афричка куга свиња присутна је у Браничевском округу више од две године. Од тада се појављује на различитим местима, углавном у ловиштима код дивљих свиња, али, од ње обољевају и домаће свиње као што је то последњи случај у селу Пожежено код Великог Градишта. Због тога је Управа за ветерину Министарства пољопривреде, више околних села прогласила зараженим подручјем.
„Ту где се открије у кругу од три километра проглашава се заражено подручје, у кругу од десет километара је угрожено подручје. Постоје законом прописане мере које се спроводе у зараженом, угроженом подручју. У сваком случају забрањује се промет животиња, напуштање животиња из дворишта, било какав транспорт“, објашњава Др Саша Рајчић, директор ветеринарске станице Велико Градиште.

Илустрација: Постоје законом прописане мере које се спроводе у зараженом, угроженом подручју

У домаћинству или на фарми на којој се утврди присуство свињске куге врши се еутаназија свих свиња, по прописаној процедури. Штету домаћину надокнађује држава. Али, због мера заштите, које подразумевају забрану промета, продаје меса, па чак и клања свиња за сопствене потребе у зараженом подручју, трпе и други одгајивачи.

„Људи су много уплашени, не могу да кољу свиње за сопствене потребе, они који имају много и којима је за продају не могу да продају, да праве прерађевине, просто, зими то сви радимо“, каже Сања Јотић из села Пожежено,

„Много нам представља проблем и око продаје и кад треба да се коље, с обзиром да је сад био свињокољ, треба да се кољу свиње, мора дозволе да се траже да се одобри да се закоље, и за продају сад, малтене, мислим да није дозвољена продаја“, наводи Славољуб Настасијевић из села Тополовник.

Први на бранику одбране од афричке куге свиња су ловци, јер ову болест преносе дивље свиње. Ипак, сматрају да у неким прописаним мерама има нелогичности.

„Јер је нелогично да ловцима забраните два месеца кад је афричка куга свиња да у ловиште улазе, а да људи, који се, рецимо баве сечум шума улазе. А онда те угинуле јединке се налазе по шумама и нема ко да их уклони, јер очигледно да су се ловци и ловачка удружења показали као партнери и ми стојимо на располагању Републици, спремни смо и показали смо то да све те угинуле јединке уклонимо онако како прописи то налажу“, навод Слађан Марковић, председник ЛУ „Голуб“ из Великог Градишта.

Илустрација: Људи су много уплашени не могу да кољу свиње ни за сопствене потребе

Афричка куга свиња наводно је у Србију ушла из Бугарске, и за пар година проширила се по целој Источној Србији. Није опасна по здравље људи, али против ње нема лека ни вакцине.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/5054722/zbog-svinjske-kuge-nekoliko-sela-u-branicevskom-okrugu-proglaseno-ugrozenim-podrucjem.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

Slobodan djordjevic 15. децембар 2022. - 20:32

Opet seljaci krivi zbog svinjske kuge odlazili listom na letovanja u spaniju,argentinu Dansku i onako golicavi doneli svinjsku kugu na kozi. Sram Vas seljaci bilo sto odate po belom svetu i donosite zarazu pa sada nemozemo da izvozimo meso u inostranstvo .Jadna nasa drzava sada ima dva troska jedan da pomogne radnu snagu veliki klanicara sto nemogu da izvoze a nemaju od cega da zarade licni dohodak.Drugi trosak je sto moraju da uvoze zaledjeno meso i da trose tesko zaradjene eure. Sram Vas bilo seljaci nista niste radili samo pravili stetu odajuci po belom svetu. Sada zbog vss treba posteni preradjivaci i uvoznici da nose teret na svojim ledjima. Neko sada treva da oda po svetu i trazi za vas zrelije meso tj sto starije jer se ono lakse vari a vi samo gledajte i pripremajte se da opet odate po Danskoj i da sada uvezete i mlade prasice pa da ih nedaj boze onako zdrave zarazite svinjskom kugom . Zato molim odgovorne da zabrane seljacima da izlaze iz zemlje jer ovako mogu izvrsiti GENOCID na jadnim zivotinjama.

Одговори

Оставите коментар