Ваљевски крај створен за овчарство

Аутор: draganadpetrovic
918 посета

Да ваљевски крај пружа изванредне услове за развој овчарства пре скоро деценију и по увидели су Александар и његовог брата Мирослав Станаревић. Почели су са седам оваца, а данас је на њиховој фарми 170 уматичених грла.

Ова квалитетна грла последњих неколико година на овчарским изложбама освајају бројна признања, било да су то титуле апсолутног шампиона изложбе или неке друге награде. Круна дугогодишњег рада су шампионски пехари за најбољу колекцију оваца и овнове на овогодишњем Сајму пољопривреде у Новом Саду.

”Сва грла су у матичном запату који води Земљорадничка задруга ‘Зоон’ из Ваљева, и захваљујући њиховом великом залагању дошло се до овог квалитета грла. Мада још увек нису сва грла на фарми тог квалитета каква су била на сајму у Новом Саду, али се иде ка томе. Још се ради на селекцији и мислим да за то треба бар још две године како би свих 150 мајки, чему тежимо, биле уједначене и генетски и екстеријерно”, прича Александар Станаревић.

Илустрација: Овчарство је више љубав а мање зарада

Каже да никада овчарство није гледао на начин да заради велики новац, већ овај посао ради из љубави. Међутим, како додаје када би поново кретао са овим послом, не би имао стрпљења да се бави селекцијом и да улаже толики рад, који је већ оволике године иза њега.

Женску јагњад најчешће оставља за даљу репродукцију, део иде за клање, док један број као и мушку продаје као приплодни материјал. Да би, како каже, једно домаћинство живело од овчарства треба да има најамње 150 оваца, које се јагње на сваких осам месеци, да се паре природним путем и да се по овци добија једно и по јагње. Уз све то у овом послу потребно је искуства и знања.
”Када је реч о продаји приплодног материјала у овом послу има економске рачунице. Сви су данас у проблему, корона је оставила доста последица. Прошла година је била катастрофална, није било продаје јагњади, бар што се тиче кланице. Неких шест месеци је све стајало, након чега се отворио пут продаје, али су сва та јагњад отишла по некој катастрофално ниској цени”, прича наш саговорник.

По његовим речима ова година је мало боља, продају се и приплодна грла али и за клање. Уколико се каже, јагњад само продају за клање у том случају нема зараде, ту је нека нула, али ако за продају иду и приплодна грла онда си у плусу.

Илустрација: Женску јагњад најчешће оставља за репродукцију

Каже да је проблем што младих људи нема на селу, а да је добро што град Ваљево и предузеће ”Агроразовој – ваљевске долине” кроз разне подстицаје помаже пољопривредне произвођаче и да би са сличним мерама требало наставити и у наредном периоду.

Извор: https://patak.co.rs/poceli-sa-sedam-a-sada-imaju-170-umaticenih-ovaca/

Srodni tekstovi

Оставите коментар