Важно упозорење пчеларима: Пчеле са нектаром покупиле и пестициде

Аутор: draganadpetrovic
617 посета

ИЗ Савеза пчеларских организација упозоравају да је протеклих недеља код неколико узгајивача забележен већи помор пчела. Кажу да постоје оправдане сумње да су пчеле отроване на цвету соје, који је третиран због штетних инсеката, али очигледно препаратима који су смртоносни за ове корисне животиње. Како, међутим, додају, доказивање кривице, које је на узгајивачима, изузетно је скупо и једино што могу је да апелују на опрез и обзир пољопривредника.

Према речима Радета Стевановића из СПОС, пчеларе је изненадила нова врста меда, а нарочито када су установили да је са цвета соје. Иако постоји уверење да пчеле не сакупљају нектар са ове биљке, Стевановић каже да понекад то чине. Соја дуго цвета и свуда у Војводини је има на великим пространствима, док сунцокрета који је стандардно привлачан пчелама има на вишеструко мање хектара, па не треба да изненади што пчеле пасу на соји – каже наш саговорник. – Под сојом је 6.000 хектара, а 200 под сунцокретом. Код тројице пчелара забележена су већа тровања, а сумњамо да је управо настало због третирања цвета соје инсектицидима који су смртоносни за пчеле. Вероватно ни пољопривредници нису очекивали да пчеле иду на соју, па нису били опрезни. Постоје средства за третирање која су безопасна за пчеле, али коштају више. Верујемо да ће сада, када се зна да пчеле иду на соју, бити обазривији.

Илустрација: Проверите стање у кошницама због могућег тровања пчела

Председник СПОС Родољуб Живадиновић каже да је годинама већ проблем што многи пољопривредници не ангажује заштитаре, већ на своју руку купују препарате и тиме стварају велику опасност за помор пчела.

– Проблем је и када се биљке третирају када није време за то, као и када се то ради непрофесионално и погрешно – говори Живадиновић. – Не постоји никакво оправдање да се биљке третирају у цвету. То је законом забрањено. Осим што се често користе недозвољена средства за третирање, проблем је и када се биљке запрашују дозвољеним, али у току дана, а не увече. Тада се може догодити да пчела покупи прах који је неће убити, али у кошници је неће препознати и доћи ће до рата који пчеларима направи велику штету.

За анализе 200.000 динара
ПРЕМА садашњим прописима, ако сумњају да је узрок помора пчела третирање биљака, пчелари морају сами то да доказују, кажу из СПОС. То је изузетно скупо и не исплати се улагање 200.000 динара у неопходне анализе, ако се не зна са сигурношћу да је отров са тог места. Судски процеси такође трају годинама.

Илустрација: Нови закон о заштити биљака још није почео да се примењује
ЗАКОН
– ЗАКОН о заштити биља који је донет пре две године још није почео да се примењује, али ће донети значајне промене, јер забрањује да се неконтролисано продају пестициди – каже Живадиновић. – Тиме ће бити спречено да прозвођач без обуке третира воће или неке друге културе, колико хоће и кад хоће.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1134597/pcele-pasle-nektar-otrov-pcelari-apatina-upozoravaju-cvet-soje-tretira-pesticidima

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар