Британски фармери и произвођачи млека гасе фарме

Аутор: draganadpetrovic
528 посета

Српски произвођачи млека тврде да су на ивици егистенцији, али судећи по вестима које стижу из Велике Британије ни тамо није ништа боља ситуација. Према резултатима британске Националне уније фармера више од 3 посто произвођача млека у Енглеској ставило је катанац само у последњих шест месеци.
Како је објаснио Марк Викс један од већих произвођача млека из југозападне Енглеске многи произвођачи млека су одустали јер им је свега доста.
-Наши трошкови су постали претерани. Цена ђубрива је ове године а дупло је скочила и цена дизела који користимо.Са садашњом климом, трошковима живота и губицима које трпимо био бих веома изненађен да не видимо све више фармера који кажу:“Доста ми је, нећу више ово да радим“ – рекао је он.

Шансу да преживе имају само они који се поред производње млека баве још неким додатним послом.
– Поред фарме говеда имамо још два прихода који нам стижу од кућа које издајемо домаћим и страним туристима. Да живимо само од производње млека била бих јако забринута јер не бисмо могли да преживомо – рекла је Девон Сноуден власница фарме говеда.

Илустрација: Британски фармери у тешким проблемима

Сучени са растућим трошковима производнје британска Влада је најавила подршку фармерима кроз повећање домаћих производа у маркетима.
С друге стране министарство за животну средину, храну и рурални развој позвало је фармере да се пријаве за подстицаје одрживе пољопривреде уз обећање да ће обећани новац добити у року од три месеца након подношења пријаве.
Нема сумње да се европски пољопривредници у свим, па и развијеним земљама као што је Велика Британија суочавају са никад гором кризом.

Извор: BBC

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар