Болести коза повезане са лошом исхраном

Аутор: draganadpetrovic
732 посета

Због високе производње млека, исхрана коза мора да буде потпуна у погледу количине и квалитета. Недостатак минерала и витамина у храни често доводи до смањења производње, као и до обољења, а понекад и до угинућа. То нарочито важи за подмладак.Доказано је да се због недостатка суштински важних хранљивих материја у оброку, углавном минерала и витамина, значајно смањује отпорност. Козе постају пријемчљиве на разна обољења, а најчешћа су рахитис и размекшавање костију, као и обољење мишића младих животиња (мишићна дистрофија).

Рахитис је обољење подмлатка. Настаје услед недостатка калцијума, фосфора и ватамина Д, без којих су кости мекане, па долази до њихових искривљивања, зглобови дебљају, а појављује се и храмање. Код млечних коза долази до губљења ових минерала из костију, па се јављају исти симптоми као код рахитиса јаради. Да не би долазило до рахитиса младих и остеомалације старих животиња, неопходно је да се у храни успостави правилан однос калцијума и фосфора. Поред ових минерала оболелим животињама се даје и витамин Д.

Илустрација: И козама треба витамин Д

Мишићна дистрофија је такође болест младих животиња. Последица је недостатка селена и витамина Е. Распрострањена је у појединим рејонима, најчешће брдско-планинским, а испољава се отежаним и укоченим кретањем, лежањем и тешким устајањем. Болест настаје због промена у мишићима. Ако промене захвате и срце, животиња може и да угине. Иако су животиње оболеле, апетит им је очуван. Обољење мишића најлакше је спречити ако се козама у последњем месецу бременитости даје селен и витамин Е у виду ињекција или орално.

Извор: дипл. инж. Ивица Томић, ПССС Врање

Извор: https://www.agrotv.net/bolesti-koza-izazvane-nedostatkom-vitamina-i-minerala/

Srodni tekstovi

Оставите коментар