Pogledajte ko su šampioni Sajma u Svilajncu

Аутор: dzonioff
228 посета

Apsolutna šampionka Resavskog poljoprivrednog sajma u Svilajncu je krava Venera, vlasnika Dragana Todorovića iz Dublja, šampionka u kategoriji krava je Mina, grlo Poljoprivredno-veterinarske škole iz Svilajnca, u kategoriji junica pobedila je Karolina, vlasnika Nenada Tomića iz Kušiljeva, a među prvotelkama najbolja je bila Višnja Dragana Todorovića iz Dublja. To je saopštio stručni žiri, koji je ocenio da je ovaj sajam jedan od tri najbolja u Srbiji. Na sajmu je bilo izloženo 95 grla, bilo je oko 150 izlagača poljoprivredne mehanizacije i drugih proizvoda i nekoliko hiljada posetilaca.

„Očekivao sam neku nagradu, ali ne baš šampionski pehar, jer je konkurencija bila jaka. Venera je rođena u mojoj staji, lepo je negovana. Njena ćerka je šampionka u kategoriji prvotelki. Na ranijim sajmovima imao sam superšampionku i šampionku u kategoriji prvotelki – izjavio je Dragan Todorović (38) za Novosti i dodao da će mu nagrada bude podstrek da i dalje uzgaja dobre krave i koji u staji ima 30 krava i junica.

„Opština Svilajnac, kao i svake, i ove godine je dosta uložila u poljoprivredu. Sigurno ne bismo imali ovako dobre krave da ne radimo u kontinuitetu više desetina godina. Ove godine realizovali smo beskamatne kredite, besplatno osemenjavanje za sva umatičena grla, besplatno matičenje stoke u Matičnoj službi koja postoji u okviru opštine. Ulažemo dosta u poljoprivrednu infrastrukturu, kao što su atarski i seoski putevi“, izjavio je predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović i dodao da je svilajnačka opština jedinstvena po tome za svaku kravu daje subvenciju od 6.500 dinara.

Kada se uzme u obzir direktno davanje i novac uložen indirektno, recimo u infrastrukturu, Opština svake godine uloži oko 100.000.000 dinara. Opština završava i projektno-tehničku dokumentaciju i očekuje da u naredne dve godine izgradi sisteme za navodnjavanje na 3.000 hektara, kako poljoprivredni usevi ne bi zavisili od vremenskih prilika.

Opština je vlasnika šampionskog grla nagradila s 50.000 dinara, vlasnike šampionskih grla u svim kategorijama s po 40.000 dinara, vlasnike pratilja šampionki po 20.000 dinara. Opština je obezbedila i po 5.000 dinara za svako izloženo grlo, za tri najbolja pčelara i vlasnike kolekcije ovaca. Pobednička grla nagradili su i mnogobrojni sponzor.

IZVOR: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:748932-Pehar-uzela-Venera

Srodni tekstovi

Оставите коментар