Novi propisi u novoj godini

Аутор: dzonioff
253 посета

Nakon što su poslanici Skupštine Srbije usvojili novi Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom, od 1. jula naredne godine prvi put pravo na naknadu po osnovu rođenja, nege i posebne nege deteta moći će da ostvare vlasnice poljoprivrednog gazdinstva i one koje su po osnovu poljoprivredne delatnosti uplaćivale doprinose za penzijsko osiguranje.

Takvih je, po podacima Poreske uprave, u 2015. godini bilo nešto više od 5.000, a iznos prosečne uplate bio je 21.070 dinara. Član 17 Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, za poljoprivrednice koje žele da ostvare pravo na tu nadoknadu propisuje da je mogu ostvariti ukoliko su u periodu od 18 meseci pre rođenja detata bile nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje ima status lica koje samostalno obavlja delatnost po zakonu kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Od 1. jula naredne godine prvi put pravo na naknadu po osnovu rođenja moći će da ostvare vlasnice poljoprivrednog gazdinstva i one koje su uplaćivale doprinose za penzijsko osiguranje
U članu 18 istog zakonskog akta osnovica za naknadu po osnovu rođenja i nege deteta i posebne nege deteta za poljoprivrednice utvrđuje se srazmerno zbiru mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi u poslednjih 18 meseci. Kod majki koje su nosioci poljoprivrednog gazdinstva mesečna osnovica ne može biti veća od tri prosečne mesečne zarade u Srbiji. Navedeno je i da se za osnovicu za žene sa sela koje plaćaju penzijske doprinose uzimaju plaćeni doprinosi 24 meseca pre otpočinjanja odsustva, odnosno rođenja deteta, koja se za njih deli s odgovarajućim koeficijentom prema vrsti prihoda i tako se određuje pun mesečni iznos.

Da bude više dece

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objašnjavaju da bi ta novina u Zakonu trebalo da utičena to da se na selu rađa više dece. Prvi put i žene na poljoprivrednim imanjima imaju pravo na naknadu za rođenje i negu dece, a koliko će njih odmah moći da ostvari to pravo, još uvek se ne zna. Popis u poljoprivredi pokazao je da su žene u manje od 20 odsto slučajeva nosioci poljoprivrednog gazdinstva, ali pomenuta novina bi mogla dovesti i do toga da se taj podatak promeni i da one u većem procentu postanu nosioci poljoprivrednog gazdinstva sada kada znaju da će im biti isplaćivana naknada za rođenje i negu deteta.

Profesorka Filozofskog fakulteta i programska direktorka „Sekonsa” Marija Babović smatra da to pravo neće moći da ostvare mnoge žene na selu jer se one, kako kaže, uglavnom odriču nasleđa u korist muških naslednika.

„To je nešto što ih u startu stavlja u nepovoljniji položaj jer ne raspolažu zemljištem, zgradama, sredstvima za proizvodnju, svim onim što je važno da se ostvari solidan ekonomski položaj – ocenila je prof. Marija Babović. – To se dalje reflektuje na to da one mnogo ređe nego muškarci ili žene u drugoj populaciji imaju uplaćeno penzijsko-invalidsko osiguranje i to je onda nešto što automatski stvara problem da pristupe navedenom pravu koje je svakako pravično da im se dodeli.“

Lj. Malešević

www.dnevnik.rs

Srodni tekstovi

Оставите коментар