Promena načina života nije zahvatila samo gradove, već i sela Srbije. Sa ukidanjem obaveznog služenja vojnog roka,venčanja i punoletstva su dobili na značaju. Sve ovo dobro su primetili vispreni ugostitelji , koji su ponudili svoje usluge srećnim mladencima odnosno mladićima i devojkama, koji proslavljaju punoletstvo.
Poklone su zamenile koverte, i u njima novčanice uglavnom u evrima, a veselja se organizuju u salama namenjenim za ovakve događaje. Ovakvo slavlje,naročito u Šumadiji teško se može zamisliti bez dobrog pečenja.
Agrobiznis magazin posetio je Darka Sundića, iz aranđelovačkog sela Stojnik, koji se već 20 godina bavi ugostiteljskim poslovima, zajedno sa svojom braćom Zlatkom i Brankom, gde zajedno u pečenjari dnevno ispeku stotinu jagnjadi i prasadi. Kada smo bili kod Darka, na ražnjevima se okretalo 15 jagnjadi i prasadi, koje je pripremio domaćin iz obližnjeg Orašca. Sve to biće posluženo na svadbi njegovog sina koje se neće organizovati za vikend već radnim danom, jer nema slobodnih termina!
Ako se pitate o kojoj količini mesa se ovde radi nećemo vas držati u neizvesnosti, ovaj domaćin je za svadbu svog sina spremio 800 kilograma mesa. I dok su se mirisi pečenja širili dvorištem, Darko nam je pokazao farmu svinja sa stotinak grla, odakle se u svakom trenutku može izvući neko prase za mušterije, ali i za sopstvene potrebe. Da bi se napravilo dobro pečenje,Darko Sundić treba da potroši veliku količinu ćumura. Dnevno ode i 20 džakova. Ali taj ćumur nije običan već isključivo iz njegove proizvodnje od drveta šljive.
Da bi zadovoljio svoje potrebe u toplijem delu godine, on proizvede i do 50 džakova ćumura. Naravno, posto se radi o velikom poslu, velika pomoć su mu braća i komsija Rajica Sundić.
„Ne bi pečenje bilo tako dobrog ukusa i mirisa da u našoj proizvodnji ne koristimo ovaj ćumur, ali i prasad i jagnjad iz Šumadije“. Ni cenovnik nije tajna,za prase ili jagnje veličine 20 kilograma usluga pečenja ce koštati 1500 dinara, a meso će biti uredno isečeno i složeno na ovalima.
To su slatke muke Šumadinaca koje na intenzitetu dobijaju u vreme Božica i krsnih slava, koje padaju u mrsne dane. Tada Sundići ustaju u 3 i 30 iza ponoći i započinju ciklus pečenja tako da već u šest, ujutru izlaze prvi ražnjevi.
Evropa je i ovde dala svoj pečat tako da je sve usklađeno sa HACCP standardom kvaliteta, tako da ova pečenjara ima i hadnjače i svu neophodnu opremu za bavljenje ovim ugostiteljskim poslom. Svakako najteži deo posla je nadgledanje pečenja u prostoriji gde se temperatura vazduha podiže na 90 stepeni. Međutim, očigledno vredi truda i da su Sundići zadovoljni, jer su napravili svoj agrobiznis, od njive do trpeze. Uz to, žive u srcu Šumadije i imaju znatan broj kućnih ljubimaca, kokoški od kojih imaju domaća jaja, i mnoge druge pogodnosti koje donosi život na selu.
Izvor: Agrobiznis magazin septembar 2018.