Једно место у Србији је све популарније, а највише страних гостију долази из Пољске

Аутор: dzonioff
336 посета

Током нашег путовања по Пештеру посетили смо и Сјеницу, место где туристи све чешће воле да бораве, нарочито у летњем периоду. То, како кажу туристичи радници није довољно, већ желе да упосле капацитете и у зимском периоду. Све ово не би било могуће без природе кава је на Пештеру, ваздух и вода чисти, људи вредни, а помогла је и држава, истиче већина наших сагпврника. Једни истичу да поред Министарства пољопривреде, које даје субвенције како за овце тако и за краве, значајну улогу има и Министарство трговине којим руководи министар Расим Љајић јер захваљујући инисијатвама којој долазе из овог ресора туризам на Пештеру добија на замаху. Све то нам потврђује и чињеница да заиста ово место постаје значајна туристичка дестинација. Можда ћете и погодити да овде војвођани највише долазе, алисигуран сам нећете, ни претпоставити да су по бројности, пољаци на другом месту. О свему овоме у наредним редовима у разоговру са Михаилом Трипковићем који је директор Туристичке организације Сјенице и сам пољопривредни произвођач – сточар тако да му је лако да разуме потребу и могућност да се споје активности у пољопривредној производњи, односно производња хране која ће бити најбоље пласирана кроз туристичке капацитете. Разговор са господином Триповићем сам започео на новом мостићу у градском парку, а завршио поред Царске џамије чије се реновирање приводи крају.

Каква је перспектива развој туризма у Сјеници?

Сведоци смо да је у прошлој и претпрошлој години дошло до повећања броја посета туриста у нашем крају. Пред нама је један леп објекат “Сјеничка кућа” који може да посведочи о успешној инфраструктурној години Туристичке организације и локалне самоуправе Сјенице, наравно уз подршку Министарства туризма. Оно што је евидентно и сигурно јесте да је број туриста сваке године све већи и тренутно су сви расположиви смештајни капацитети попуњени 100%, тј. током лепих, јесењих и летњих дана у Сјеници се увек тражи место више, лежај више за госте.

Кањон Увца, једна од атракција у околини Сјенице

О свему више у новом броју Агробизнис-а за мај 2018.

Колико отприлике можете да сместите гостију у једном тренутку?

Максимум наших капацитета у самом граду је око 500 лежајева, који се односи на хотелски и приватани смештај. До пре само неколико година је постајао проблем да се суграђани афирмишу и да почну да се баве туризмом, издавањем смештаја, категоризацијом својих објеката. Од прошле године су они препознали значај свеа тога и уз нашу подршку и помоћ извршили су категоризацију својих смештајних капацитета. Сада имамо могућност да препоручимо већ око 20 објеката у приватном смештају који су категоризовани и који пружају своје услуге свим потенцијалним туристима. Дакле то је туризам у домаћој радиности, односно смештај и капацитети у сеоском туризму.

Хотел Борови у Сјеници нуди сјеничке специјалитете из производње са сопствених фарми

Налазимо се испред објекта у изграњи који финансира Република Србија, о чему се ради?

То је Сјеничка кућа, етно – туристички комплекс. Пут од идеје до реализације овог пројекта је прилично дуг и везује се на пар генерација, тј. представника локалне самоуправе. Овај пројекат је заустављало то што није могло да се дође до идејног решења. Ово што видите је сјеничка кућа са краја 19. и почетка 20. века, тј. ово је њена реплика наравно нешто већих димензија. Оно што њу, на први поглед, карактерише је изузетно стрм кров, покривен шиндром, дрветом, и видећете на њој нигде нема оџака.

Сјеничка кућа у централном парку

Зашто нема оџака?

То је караткеристична градња сјеничких кућа. Оџак никада у њима није постојао, ложиште је било огњиште, а са огњишта се дим слободно ширио у горњи део куће, односно испод крова је излазио, рецимо као испод поклопца. Управо то је оно што је омогућило дуговечност дрвета на крову. На тај начин се дрво импрегнира и то је одржавало по стотину година те кровне конструкције, које су без проблема одолевале дугим сјеничким зимама и снеговима по којима је овај крај и познат.

Пита са сјеничким сиром

Одакле највише гостију долази?

Око 70% су нам гости из Војводине јер смо њима изузетно занимљиво подручје, а остатак гостију је из иностранства. Када је реч о гостима из иностранства, издвојио бих госте из Пољске, који чине огромне групе, а већ су прве почеле да долазе. Од укупног броја гостију они заузимају неких 20% капацитета.

Ускоро ће бити завршено реновирање царске џамије

Srodni tekstovi

Оставите коментар