Швајцарци су експерти за сопствену промоцију, а ово је још једна потврда те чињенице!

Аутор: dzonioff
285 посета

Према најновијим истраживањима стручњака, данашњи путници односно туристи имају све више потреба за природом и локалним производима. У потрази су за дубљим осећајима, аутентичном и својственом укусу. У Швајцарском Кантону Во сматрају да би тај регион одржао своју конкурентност и тренд, мора постепено да развија своју привлачност за винским туризмом. Пролазећи из Женеве ка Лозани, преко града Вевеy до Монтреуx видећете велике површине винограда посађеним на терасама око Женеског језера. Обасјани сунцем, чокоти и ове године донеће квалитетан род. Негативан утицај касних пролећних мразева у овим крајевима неретко сузбијају коришћењем различитих средстава за загревање, најчешће су то горионици на плин што ноћу даје и лепу слику за пролазнке јер се у сваком реду налазе овакве направе.

Виноград у Лаваxу, се састоји од 10. 000 тераса, безброј планинских стаза, као и живописних предела који из године у годину привлаче све више туриста. Налази се на површини од 800 хектара и представља највећи засад винове лозе у Швајцарској. Због своје лепоте Лавауx је од 2007. године на листи Светског наслеђа УНЕСЦО (УНЕСЦО Wорлд Херитаге сите), што је још једна од препорука да посетите ово невероватно место. Али има још тога: потреба за лепим пејзажом је и још већа знатижеља посетилаца о томе како се прави вино привлаче свакое године све воше посетилаца.. Реалност је добро прихватио Алаин Цхоллет, винар из села Виллетте. Он је дизајнирао ,,Вигн хероје“, игрицу у природној величини која показује туристима свих узраста тј. учесницима у игрици, сложеност процеса прављења вина. Концепт је замишљен као уводно и радно путовање које винар пролази у природи у овом процесу производње божанског пића.

,,Баладе оенотоуристиqуе ен Лавауx“ (срп: ,,Винска туристичка тура у Лавауxу“) занимљива и поучна апликација. Позива повезане играче (учеснике) да прате туру од 10 км или мање, с почетком у Цхеxбрес-у. Током туре се на 40 интересантних тачака пружају прелепи панорамски погледи, а уз пут се може сазнати и више о културолошким чињеницама кроз овај интерактивни водич који такође позива посетиоце да се упознају са занатлијама и винарима овог региона. Када вам се ноге уморе или сте се уморили од превише информација, ништа није боље од хладног винског подрума где се можете опустити и опоравити. Прегршт је опција!

Како би вам помогли да нађете право место у право време, постоји служба телефонске помоћи са којом се можете консултовати око радног времена подрума и собе за дегустацију. Овај крај каракеришу и старе куће које датирају из 16. и 19. века. Вешти швајцарси су од овог региона направили значајан туристички потенцијал који се добрим делом наслања на Женевско језеро у чијем огледалу се купају врхови Алпа у Француској. Беле снежне капе су ту да додатно улепшају поглед туристима из свих крајева света. Живети овде је привилегија богатих. Тешко да би могли да приуштите ис тан средње величине који је јефтинији од миллион швајцарских франака. Свака кућа новијег датума има огромне прозоре ит ерасе у стаклу из којих се пружа најлепши могући поглед.

Лавауx вински туризам је тек на почетку, али када се утренира и буду омогућени услови за сертификате од стране Вауд Ценотоурисме (кантонална уистанова која даје сертификате), смеши се лепа будућност. У наредном периоду из овох крајева најављују да ће понуде бити све више и више, што је предуслов за одрживо постављење Лавауxа у овој ниши. Швајцарци су у своју понуду одавно уврстили и туре које снна железницу и лепоте земеље током којих се промовише сир, а о томе у неком од наредних издања.

Уколико о овим темама желите да будете редовно информисани, претплатите се на АгроБизнис магазин. Годишња претплата је само 1800,00 динара и укључује 12 издања и све поштанске трошкове. Пријавите се путем телефона 011/4052-117, 060/0712-350 или на имејл гдјаковиц@yахоо.цом. У току је акција, сваки нови претплатник добија поклон изненађења. За више информација о нашим посебним издањима ПЧЕЛАРСКИ ПОДСЕТНИК, као и ЛЕКОВИТО БИЉЕ посетите www.агробизнис.рс

Srodni tekstovi

Оставите коментар