Таин пређе 450 километара до потрошача у Београду

Аутор: Gdjakovic
483 посета

У Сретеновића воденици, одржана је радионица здраве хране, а тема је била „Спремамо Таин хлеб“.
Таин Завичајно
Током радионице „Спремамо Таин хлеб“ у Сретеновића воденици, Драгана Бамдад је припремала три врсте погача и практично је показала како настаје хлеб Таин.
Овај хлеб се припрема од ражаног и белог брашна, у односу 70:30. Драгана корисити искључиво органско брашно од целог зрна из Сретеновића воденице, уз додатак воде, соли и пробиотског, природног квасца. С обзиром да природни квасац реагује спорије, ферментација траје доста дуже, што значи да је најбоље да се Таин замеси увече, а пече наредног дана, ујутро. Након ферментације, која би требало да траје минимум 15 сати, потребно је, пре печења, премесити тесто неколико пута.
У понуди Драганиног бренда Завичајно, налази се неколко врста Таин хлега: „обичан“ као мешавина ражаног и белог органског брашна, затим, Таин са додатком зрневља, Таин са додатком зачинског биља, Таин са орасима и Таин са сувим шљивама.

По Драганином уверењу, легендарни хлеб Таин и његову славну традицију карактеришу: природно органско брашно, руке и умешност домаћице која га спрема и ватра огњишта у коме се пече. То представља дубоку и нераскидиву везу народа са ових простора са традицијом, историјом и обичајима.
Таин пређе 450 километара до потрошача у Београду.


Таин настаје као житарица и брашно у Сретеновића воденици. Са посебном љубављу и пажњом Томислав Сретеновић и његова породица гаје сертификовану органску раж и остале житарице. Затим се све те житарице мељу на воденици поточари старој више од 200 година, на традиционалном воденичарском камену. Драгана Бамдад ту набавља сва брашна која користи у припреми хлебова и осталих производа, које припрема у Крагујевцу. Од Сретеновића воденице из села Маркова Црква, код Лајковца, припремљен у Крагујевцу, до потрошача у Београду, Таин пређе пут од 450 километара.
Таин – историјат
Производња таина — војног хлеба у Српској војсци почела је одмах после турско-српских ратова. По свом саставу и начину припреме он је био здрав и хранљив састојак дневног оброка сваког војника. У Првом светском рату, следовање војника је било 800 грама Таин хлеба, што је обезбеђивало довољну енергетску вредност да војник може извршавати основне борбене задатке.
Наравно, кад кад год су то могућности дозвољавале, Таин се комбиновао са јачим, сланијим сиром (пуним беланчевина које доприносе покретљивости), уз лук, паприку и пасуљ (који обилују беланчевинама и витаминима). На почетку Првог светског рата уз Таин су војницима дељене и суве шљиве, пошто је у Горњем Милановцу остала велика количина шљива, чији су извоз спречили Аустроугари. Енергетска вредност сувог воћа је висока, а хлеб са сувим шљивама се и данас припрема, као посебна традиционална посластица.


У Музеју Понишавља у Пироту, чува се хлеб Таин Алексе Здравковића, који је за време свог вишегодишњег ратовања чувао и веровао да је захваљујући њему дошао жив из рата.
Сретеновића воденица
Сретеновића воденица се налази у селу Маркова Црква, код Лајковца и органски је сертификовани прозвођач за интегрално брашно, настало млевењем целог зрна на воденичкм камену, са традицијом дугом преко две стотине година.
Производи Сретеновића воденице су: хељдино брашно, спелтино брашно, овсено брашно, ражано брашно, јечмено брашно, кукурузно брашно: црвено, жуто, бело и шарено.
Сретеновића воденица је редован учесник Фестивала ТЕСТИВАЛ и носилац је признања Најбољи ТЕСТИВАЛ производ ТЕСТИВАЛ #2.


Завичајно, Драгана Бамдад, Крагујевац
“Завичајно” припрема хлеб Таин ручно, сваки посебно, по старом народном рецепту ( 70% ражено интегрално и 30% бело пшенично) од органског воденичног брашна, а може бити обогац́ен семенкама, биљем или сувим шљивама и орасима.
#таин #хлеб #воденица #сретеновицаводеница
Контакт за медије: Томислав Сретеновић, Сретеновића воденица, 064 5122 001

Аутор: Миодраг Илић

Srodni tekstovi

Оставите коментар