Срце Шумадије за одмор душе и тела

Аутор: Gdjakovic
403 посета

ОАРШАЧКИ ЛУГ – тамо где станује мир

Сеоски туризам и изградња викендица или куповина у Србији након пандемије све више добијајају на значају. Базен у селу покрају шуме,  цвркут птица и зеленило постали су згодна алтернатива мору. Налазите се у природном окружењу, међу домаћинима од којих можете научити да је жевот једноиставан а да га заправо сами компикујемо.

Ми смо посетили један нови објекат у срцу Шумадије, Орашачки луг. „Кућа је у шумадијском стилу и налази се поред саме шумице где можете видети срндаће, зечеве, детлиће и друге шумске животиње. Фазани су овде домаће животиње каже Немања Поповић млади домаћин који се одлучио да ову лепу кућу претвори у место за уживање гостију али и њега лично. „Све је зеленило унаоколо, посејали смо кукуруз, а иза њега имамо и мали поток који пролази поред имања. Овде гости могу пре свега да пронађу мир, чист ваздух и освежење од градске врелине.

Кућа је опремњена свим неопходним елементима за удобан смештај осам особа. Поред четири спаваће собе на располагању су кухиња и дневни боравак који је погодан з аигру деце као и куптаило. Кухиња има све потребно за припрему хране, а вода је бунарска. Обезбеђен је и интернет као и спртски реквизити за игру тениса, фудбала, пикада и сл.

Орашац се налази на путу између Младеновца и Аранђеловца. За мање од сат времена долазите из центра Београда. Чк је могуће доћи и аутобусом који стаје пред „Ружином кафаном“ место познато и по серији Црни Груја. У непосредној близини Орашаког луга налази се Клуб АЛЕКСАНДАР који има велики базен док се за добар гурманлук можете упутити најпре у Карађорђев вајат удаљен свега  2 километра од смештаја. Неизоставно посетите Аранђеловац и његове атракције попут Букуље и Осматрачнице које су удаљене 15 км од Орашца. Уколико сте њубитњ вина можете посетити винарију Тарпош која је удаљена 5 км од Орашца а можете се упутити и у Тополу до које има свега 17км. Дакле географско и исторјиско срце Србије чека само да се запутите и прпустите чарима Шумадије коју је Марко Поло назвао „апотеком Европе“ због обиља лековитих биљних врста.

Уколико желите домаћини вам могу организовати и прасеће и јагњеће печење на ражњу и бројне друге активности.

Орашац је од изузетног значаја за историју Србије и зато се нашао на нашој листи предлога за излете, одморе, вожњу мотоциклом. Смештај Орашачки луг може бити погодан и за кампере, бициклисте, планинаре, љубитеље шетње.

Орашц припада Шумадијском округу и смештен је северно од Аранђеловца. У њему 1804. године отпочет Први српски устанак, познат и као Српска револуција. Место Орашац је проглашеноза непокретно културно добро као знаменито место. На празник Сретења Господњег, 15. фебруара 1804. године локални кнез Теодосије Марићевић сазвао је скуп у јарузи на свом имању где их турске уходе нису могле видети. Окупљени хајдуци, кнезови и свештеници најпосле су за свог “предводитеља” изабрали Ђорђа Петровића познатијег по надимку Карађорђе (“Црни Ђорђе”) који је одмах затим повео устанике и спалио турски хан у селу.

Место историјског скупа постаће познато као Марићевића јаруга, пошто је Теодосије ту сахрањен 1807. године. Меморијална чесма у јарузи подигнута 1954. поводом 150-годишњице почетка устанка ова локација налази се два километра од смештаја Орашачки луг.

Спомен комплекс обухвата скуп грађевина и споменика које су везане за подизање Првог српског устанка у Орашцу. Овде можете видети Споменик Карађорђу , Спомен-школу која је саграђена 1932. године и спада у најлепше зграде ове врсте у унутрашњости Србије. Т је и спомен-чесма  која се налази недалеко од Цркве, на локацији Марићевића јаруга. Овде треба посетити и Црквз за коју се каже да је подигнута у периоду између 1868. и 1870. године. Иконостас Цркве је осликао Стева Тодоровић и садржи 24 иконе на којима су представљени светитељи као и сцене из Новог завета.  Одмах поред цркве налази се и музеј.

Планина Букуља налази се у Шумадији и једна је од највиших тачака овог дела Србије. Ова планина је некада представљала јужну границу до које се простирало Панонско море, и једно од његових многобројних острва. На њеном врху налази се осматрачница и прелеп ресторан. Иначе Планина Букуља је вулканског порекла о чему сведочи њена геолошка грађа то је условило појаву изворишта газиране воде, која се користи у фабрици Књаз Милош. Највиши врх Букуље је на надморкој висини од 696 метара.

Док се шетате или возите ка врху доминирају густе букове шуме, по којима је планина и добила име. У подножју Букуље се налазе град Аранђеловац и Буковичка Бања, док су на њеним падинама смештена два језера: Гарашко језеро и Букуљско језеро (Црвена бара).

Туристичка осматрачница се налази на надморској висини од 660 метара, висока је 19 метара, има 4 терасе и два одморишта, а на њој је постављен и туристички двоглед за панорамско посматрање.

 

Srodni tekstovi

9 коментари

dubai racing live 3. јануар 2024. - 05:00

very satisfying in terms of information thank you very much.

Одговори
Live TV 2. фебруар 2024. - 23:34

it’s awesome article. look forward to the continuation.<a href="https://www.images.google.com.pa/url?sa=t

Одговори
tv8 turkey live online 9. фебруар 2024. - 00:05

For the reason that the admin of this site is working no uncertainty very quickly it will be renowned due to its quality contents.-vox programm live

Одговори
crazy hot deals 21. фебруар 2024. - 10:43 Одговори
boys hey dudes 26. фебруар 2024. - 12:17

This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place . – boys hey dude shoes

Одговори
Global Shoe Palace 10. март 2024. - 20:59

Good article with great ideas! Thank you for this important article. womens adidas tennis shoes

Одговори
Shoe Palace 26. март 2024. - 00:24

Some really excellent info I look forward to the continuation. Shoe Palace

Одговори
air jordan shoes air jordan 1 mid 14. април 2024. - 00:00

I really like reading through a post that can make men and women think.

Одговори
Visit Website 7. мај 2024. - 00:45

Congratulations on capturing such a beautiful moment! More hints

Одговори

Оставите коментар