Рукотворине Етно мреже доступне у хотелу Хајат

Аутор: draganadpetrovic
489 посета

Београд, 17. децембар 2021. – У сусрет празницима у београдском хотелу Хајат отворен је киоск који гостима нуди аутентичне производе из Србије и рукотворине Етно мреже.Дипломатска и
пословна заједница која је посетила празнични базар Етно мреже у Хајату је поздравила отварање овог продајног пункта и подвукла потребу да се рукотворине Србије учине доступним иу етно галерији у центру града.Савез занатских удружења „Етно мрежа“ се од оснивања залаже за очување угроженог наслеђа и вредновање рукотворина са обележјима идентитета. Од производа на тезгама и уличним вашарима,стилизовани комади Етно мреже сада красе зграде републичке и покрајинске Владе, а од недавно су на репрезентативан начин заступљени и у хотелу Хајат, чији директор, Зафирис Лампадаридис је позвао и друге хотеле високе категорије и елитне ресторане да своју понуду оплемене јединственим производима из руку и срца Србије и тако допринесу стварању прихода и запослења за жене и младе на селу.

Илустрација: Потпредседница Владе Зорана Михајловић

Подршку Етно мрежи пружа међународна заједница, а посебно канадски фонд који помаже опремање занатских удружења у Кладову, Књажевцу, Сомбору, Оџацима, Панчеву и Белој Паланци.
„Удружења су добила мобилијар за опремање радионица и изложбене поставке како би адекватном презентацијом биле успешније у маркетингу рукотворина које мајсторски израђују.Пројекат је део напора амбасаде Канаде да пружи подршку економском оснаживању жена и младих,нарочито у руралним срединама“, рекао је амбасадор Канаде, Џајлз Норман.Председница Етно мреже Виолета Јовановић истакла је значај сталног извора прихода за чуваре
традиционалних заната као кључни корак ка оснаживању и економској самосталности жена на селу.
„НАЛЕД у сарадњи са Организацијом Уједнињених нација за развој (УНДП) и Агенцијом  за родну равноправност и оснаживање жена (УН Њомен) подржава иницијативе Етно мреже за развој културног туризма и стицање вештина маркетинга, брендирања и пласмана производа у туризму, чиме подстичу младе да се укључе у израду рукотворина и програма за туристе и странце“, каже Јовановић.

Илустрација: Подршку Етно мрежи пружа међународна заједница
Илустрација: Зорана Михајловић посвећено ради на обезбеђивању галеријског простора у Београду

Следећи корак је обезбеђивање репрезентативног изложбеног и продајног простора, у великим туристичким центрима и у центру Београда.
„Координационо тело за родну равноправност већ годинама подстиче програме за оснаживање жена у свим сферама, а посебно оних на селу и посвећено радимо на обезбеђивању галеријског простора у Београду“, поручила је потпредседница Владе Зорана Михајловић.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар