Представљамо 10 најпопуларнијих села за викендице и куће

Аутор: Gdjakovic
512 посета

Подаци показују да је тражња за викендицама претходних година на појединим местима расла и дупло. Очекивања су да ће тражња, ако не расти, онда остати стабилна, али и да ће интересовање ићи у правцу мање познатих места, јер су најатрактивније локације скоро па распродате.

Представљамо вам 10 места у Србији која не само да заслужују да их посетите, већ и да у њима пазарите кућицу за одмор. Многа од њих нису много удаљена од Београда или осталих великих градова, а то је многим људима данас врло важно у опредељењу где уложити новац и не покајати се.

Гроцка

Једна од најпопуларнијих викенд дестинација је Гроцка, како због близине Београда, тако и због Дунава на коме лежи. Плацеви овде могу да се купе већ од 12.000 евра за 10 ари, а цена кућа креће се од 45.000 евра за 60 квадрата, па до више од 100.000 евра за вишеспратнице од 150 квадрата, са плацевима који их окружују.

У Гроцкој су многи Београђани и раније градили или куповали викендице, а откако је почела пандемија, овај тренд је постао све чешћи.

ОТКРИВАМО: како да мушкатла има више цветова

Топола

У самом срцу Шумадије, на обронцима Рудника и у околини Тополе и Аранђеловца, опремљене мање куће и викендице продају се већ од 20.000 евра. Веће куће, површине изнад 100 квадрата, крећу се око 80.000 евра, а све су бројнији и огласи у којима се на продају нуди цело домаћинство, на пример са засадом лешника.

Овај крај је јако популаран и међу викендашима, пошто се налази у централном делу Србије, па се до њега лако и брзо стиже из Београда, али и Крагујевца, Смедерева, Ваљева… Власници некретнина кажу да је цена благо порасла откако је почела пандемија, односно када је интересовање за “бег из градова” нагло скочило.

Сланкамен

Још једна “дунавска дестинација” у којој су све бројнији викендаши, али и они који желе на дуже да се преселе у мирније крајеве, је Сланкамен.

У овом малом сремском насељу, које чине Стари и Нови Сланкамен, а које се налази на само шездесетак километара од Београда, викендица од 70 квадрата са 15 ари плаца може се купити за 20.000 евра.

Веће куће, од 300 квадратних метара, продају се за 80.000 евра, а већина некретнина која се може наћи у огласима је укњижена и са уведеном струјом и водом. Најпопуларније су, свакако, оне на самој обали Дунава.

Кремна

На обронцима Таре и Златибора, око 35 километара далеко од Ужица, смештено је село Кремна, које је због своје изузетне климе и идеалне надморске висине од око 800 метара добило и титулу “ваздушне бање”. Широј јавности ово планинско насеље, у коме живи око 2.000 људи, најпознатије је по чувеном пророчанству Тарабића, али овде постоје одлични услови и за производњу здраве хране, као и за развој сеоског туризма.

Ово село је већ неколико година уназад главни центар за туристе које крену у обилазак Западне Србије, јер одавде веома брзо могу да стигну и до Златибора и до Таре и до Мокре Горе и Дрвенграда, а многи се одлучују да током одмора скокну и преко границе, до Вишеграда.

Како до куће и живота на селу уз државну подршку (образац и конкурс)

Кућу у овом насељу можете купити већ од 30.000 евра, у зависности од величине и локације.

Бабе (Космај)

У популарном космајском насељу Бабе, познатом излетишту Београђана, потпуно опремљене куће од стотинак квадрата могу се купити за 45.000 до 55.000 евра. Ово место далеко је око 55 километара од Београда, па је прави избор за оне који желе чист планински ваздух и миран крај скоро надомак главног града.

Камена Гора

Камена Гора је планинско село у близини Пријепоља, на југозападу Србије. Реч је о месту сачуваном од урбанизације у коме се удише чист ваздух и пије ледена планинска вода, а клима је прилично ћудљива и променљива.

За ово место многи кажу да је једно од најлепших у нашој земљи. Пространства којима се поноси чине Камену Гору јединственим еколошким пунктом и својеврсном оазом природе. Такође, овде имате прилику да видите најстарији бор у Србији – то је чувени Свети или Стари бор који има више од 500 година.

У Каменој Гори можете уживати у етно ентеријерима и локалним специјалитетима, али и учествовати у активном одмору, лову и риболову, планинарењу, камповању или сплаварењу. Када време дозволи, ту су и параглајдери и љубитељи планинског бициклизма, а можете и само да обилазите манастире старе више стотина година.

Ако се одлучите да изградите викендицу баш у овом крају, цена земљишта тренутно се креће око 300 евра за ар, тако да власници плацева од тридесетак ари траже за њих нешто мање од 10.000 евра.

Чортановци

На само двадесет километара јужно од Новог Сада, између падина Фрушке Горе и Дунава налазе се Чортановци, мало село са невероватном историјом и великим туристичким потенцијалом.

Само село има око 800 кућа са 2.500 становника, а викенд насеље око села броји и до 3.000 викендица, које су власници у једном тренутку почели да напуштају, али су се многи вратили прошлог пролећа, када је почела пандемија коронавируса.

Чортановци су идеално место за одмор, а овај потез је раније био познат као чортановачка или дунавска ривијера. Овде се плац од 900 квадрата може купити за 8.500 евра, а цена кућа креће се од 25.000 евра за некретнину од 60 квадратних метара, до 115.000 евра за 110 квадрата.

Брезна (код Краљева)

Село Брезна налази се у подножју планине Гоч, негде на пола пута између Краљева и Врњачке Бање. Ово село је једно од највећих у краљевачкој општини, иако је становништво све малобројније. Ипак, нетакнута природа, планински ваздух и бистри потоци привлаче све више туриста, али и људи који купују куће и викендице, са жељом да убудуће више времена проводе ван градске вреве.

Додатни плус за ово, још увек недовољно познато, место је и близина туристичког комплекса на планини Гоч, који се налази на непуних 15 минута вожње. На Гочу су најављена нова улагања и сређивање целог планинског центра, па је ово добра локација и за љубитеље зимских спортова. Такође, у околини је планирана изградња још неких туристичких садржаја, попут етно села и комплекса базена, а најстарији мештани подсећају и на лековитост воде у овом крају.

За разлику од села са истим именом у околини Горњег Милановца, које је недавно било у жижи јавности због оглашене продаје “целог центра насеља”, овде кажу да нису планирали ништа слично, али да кућа на продају (нажалост или на срећу) има… Цене се крећу од 30.000 евра за куће просечне величине, па до 100.000 евра за двоспратницу на више од 250 квадрата.

Равно село

Село које је, према неким легендама, настало још крајем 15. века највероватније је добило име по равници у којој се налази. Наиме, Равно село налази се у општини Врбас, у Јужнобачком округу, а у овој зеленој војвођанској равници владају мир, тишина и аутентични војвођански стил живота. Због тога је Равно село постало идеална дестинација за све оне који желе одмор у мирном крају и окружени јединственом природом.

Боравак на пространим војвођанским равницама и ливадама обраслим цвећем, прави су доказ да је за истинско уживање и срећу потребно мало.

У овом селу је прилично разноврсна понуда кућа, а цена се креће од двадесетак хиљада евра за оне мање квадратуре, уз које можете добити и воћњак, па све до више од 100.000 евра за лукс кућу са 10 ари плаца.

Како до куће и живота на селу уз државну подршку (образац и конкурс)

Дулене код Крагујевца

Једно од још неоткривених места је и село Дулене код Крагујевца које својом аутентичношћу, али и нетакнутом природом и пејзажима привлачи домаће туристе из различитих крајева Србије. Налази се на само 20 километара од центра Шумадије, а ово село познато је по највећој клисури у Шумадији и највећој надморској висини на којој се пружа Црни врх. Село има десет видиковаца од по 700 метара надморске висине.

Село Дулене је изузетан пример нетакнуте еколошке средине са богатим биодиверзитетом, флоре и фауне овога краја. У селу се налази више од 50 извора здраве пијаће воде, а у околини се, осим Црног врха, налази још 9 планинских врхова од 698 до 897 м висине.

У селу Дулене куће старе шумадијске архитектуре грађене у претходна два века представљају бисер старе градње ретко сачуване на овој територији.Реткост је да у Дуленима осим кућа стабилније градње, којих је око двадесетак, има и око 180 кућа направљених од блата и дрвета, које су расуте свуда по селу и планинама. Оне подсећају на стари начин живљења у Шумадији и представљају добар пример очуване традиције становања у овом крају.

Домаћинства у овом селу продају се за 15 до 20 хиљада евра, мада навала туриста последњих година повећава популарност овог краја, па и цену некретнина.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-novcanik/kupujete-vikendicu-ovih-10-mesta-su-raj-na-zemlji-nije-daleko-a-ni-mnogo-skupo/g75ssk1

Srodni tekstovi

Оставите коментар