Понуда за почетак живота на селу за 25.000 франака!

Аутор: dzonioff
306 посета

Становници швајцарског села Албинена, у кантону Валаи, за десет дана ће одлучити о новој политици којом ће странцима спремним да дођу живети бар десет година у село понудити новац, око 70 хиљада швајцарских франака за четверочлану породицу.

Мало село у којем тренутно живи 240 становника, једно је од многих у Швајцарској које последњих година доживљава велико исељавање становника.

Иако у селу постоје бројне викендице, становници, поготово млађе породице, одлазе из села. Само у последњој години, село су напустиле три породице с осморо деце па је локална власт била присиљена да затвори сеоску школу.

Становници села захтевају од локалних власти да учине нешто како би се у село вратио живот и како би се обезбедила будућност и опстанак села.

План локалног већа је да породицама или појединцима, странцима, који се одлуче на куповину или изградњу куће у Албинену, под одређеним условима, поклоне по 25 хиљада франака за сваку одраслу особу у породици и додатних 10 хиљада франака по детету.

Четверочлана породица, према том предлогу, добила би бонус у вредности од 70 хиљада швајцарских франака. Али, постоје и услове које је потребно испунити. Одрасле особе морају бити млађе од 45 година и пристати на живот у селу у трајању од најмање 10 година. У куповину или изградњу куће треба уложити најмање 200 хиљада франака и некретнина мора бити стални дом, а не викендица.

Новац од локалних власти добијају неповратно, осим у случају ако неко одлучи да напусти село пре истека рока од десет година. Локалне власти су уверене да су ове мере приступачне за све.

„То је улагање у будућност села“, пишу локалне новине. и додају да ће заједница профитирати од нових породица кроз порезе, уговоре о изградњи и куповини намирница и свега потребног у сеоској продавници, док ће се истовремено у село вратити живот.

„У најбољем случају ће се поново отворити и школа у селу“, додаје се у новинама.

Албинен је село које се налази на 1.300 метара надморске висине, с погледом у долину Роне. Село се поноси чистим планинским ваздухом и с пуно сунчаних дана годишње. На само шест километара налази се термално одмаралиште Лукербад.

У селу нема пуно могућности за запошљавање, али први велики градови удаљени су на само пола сата вожње.

Извор: рс.н1инфо.цом

Srodni tekstovi

Оставите коментар