Ово ће бити бренд региона кад је у питању храна

Аутор: draganadpetrovic
388 посета

Гацко има јединствен и карактеристичан начин производње кајмака који се конзумира широм Западног Балкана. Традиционални начин прављења кајмака подразумијева да се сирово млијеко полако кува, око два сата на веома лаганој ватри.

Након што се скине са ватре скида се кајмак и остави да се охлади и благо ферментира неколико сати, затим може да одлежи и по неколико мјесеци у врећама од овчије или козје коже. Кајмак прелази из бијеле у жућкасту боју, чврсте, али не тврде конзистенције, благо сланог окуса и карактеристичне ароме која се добија током зрења. Када се извади из вреће кајмак је сув и мрвљив.

Удружење произвођача гатачког кајмака покренуло је иницијативу за упознавање свијета са гатачким кајмаком.

Драгана Миловић је предсједница Удружења, које је основано 2021. године. У почетку је Удружење имало девет чланова, а сада броји 24 чланице, углавном жене из руралних подручја. Производња млијека, укључујући кајмак, главни је приход за 90% њих.

Илустрација: Гатачки кајмак припрема се по јединственој, традиционалној процедуру

Према Драганиним ријечима, циљ Удружења је да њихов производ буде брендиран и препознат на локалном и регионалном нивоу. Да би се то постигло потребно је поштовати посебне процедуре. Први корак је успостављање система производње, који би осигурао брендирање производа од стране надлежних институција.

У Удружењу сматрају да ће брендирање кајмака довести до шире препознатљивости, а самим тим и до веће потражње и боље цијене. Тежња чланова Удружења је побољшање материјалне ситуације производњом кајмака, посебно у руралним подручјима. Сходно томе, производња мора бити стандардизована, уз истовремено очување традиције и препознатљивог кајмака који се производи у региону.

– Наш кајмак је јединствен и веома вриједан производ и зато желимо да га заштитимо и промовишемо. Подршка коју смо добили и од ЕУ и од UNDP-а кроз пројекат ReLOaD2 била је од великог значаја јер нам је омогућила да се приближимо нашем циљу брендирања и промоције гачког кајмака код већег броја људи, каже Драгана.

Удружење је недавно добило подршку пројекта који финансира ЕУ. Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2) проводи се у 63 локалне самоуправе широм Западног Балкана, а општина Гацко једна је од 13 партнерских јединица локалне самоуправе укључених у Босни и Херцеговини, коју финансира Европска унија и имплементира Програм Уједињених нација за развој.

У пројекат је укључена обука о хигијени и квалитету млијека, правилној исхрани стоке и вођењу евиденције сточне хране и количина млијека. Полазници су прошли обуку о начину успостављања система производње у процесу производње гатачког кајмака и захтјевима за брендирање. Кроз пројекат је удружењу обезбијеђена опрема за прераду и испитивање млијека која је кључна за контролу квалитета. Реализација овог пројекта први је корак ка брендирању гатачког кајмака.

Извор: https://seesrpska.com/gatacki-kajmak-postaje-brend-regiona/

Srodni tekstovi

Оставите коментар