Овај човек је данас одушевио Србију!

Аутор: Gdjakovic
540 посета

Из села поред Јужне Мораве млади људи се не исељавају. Остају на својим имањима и своју перспективу виде у пољопривреди. Далибор Станковић из Велике Биљанице код Лесковца могао је да бира где ће да живи, али је остао на селу, бави се воћарством и са својом породицом ужива у кулинарским специјалитетима које сам спрема. Најважније је, како каже, да његова ћеркица одраста у здравој средини.

Могао је да живи у Паризу и у другим великим европским градовима, у Београду или Лесковцу, али је Далибору Станковићу лепше у његовој Великој Биљаници код Лесковца. Остао је на свом имању. Ужива са ћеркицом обилазећи вишњике.

„Проширили смо воћњак за још 50 ари, надамо да то иде до четири, пет хектара, али ћемо то лагано“, каже Далибор.

Има подршку својих родитеља. Они су већ у годинама на селу, увек има пуно посла.

„Жеље су много, године су мало више, али добро, кад имаш вољу имаш жељу онда ти је живот мало лепши“, рекао је Радисав Станковић.

Далибор је прави кулинарски мајстор. Кулен, кобасице, чварци, специјалитети од паприке, љути ајвар… све је то на његовом менију. За Станковиће је важно да је породица на окупу.

„Много је лепо кад је пуна кућа. Кад смо сами, није добро“, прича Јаворка, а Далибор је сагласан:

„Најбитнија ствар је да се задржимо око породице, око куће и мало тај ужи круг фамилије да се дружимо, да не бисмо губили време на телефоне, интернет.“

Није лако живети на селу, али је лепо. Далибору је најбитније да његова Софија одраста у природи. Његове комшије помало у шали кажу да је он преокренуо ток миграције из села ка граду. Његова супруга Слађа дошла је из Лесковца да живи у Великој Биљаници. И није се покајала.

Припремио: Срђан Цонић

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/5143665/selo-srbija-velika-biljanica.html

 

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар