Производ по коме је Бабушница и њена околина нашироко позната – вурда, званично је уписан у регистар Завода за интелектуалну својину, чиме је добио ознаку географског порекла и сада има и званичан назив – лужничка вурда.
Непуне две године трајала је процедура да се специфични млечни производ лужничког краја заштити, а решењем Завода од 6. априла, тај процес је и званично окончан.
Завршни кораци у овој процедури били су израда Елабората, на који је сагласност дало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Решење о упису у Регистар ознака географској порекла, од стране Завода за интелектуалну својину – саопштавају из Општине Бабушница.
Тако се лужничка вурда нашла међу пиротским качкаваљем и пегланом кобасицом, као и лесковачком спржом и ајваром, специјалитетима са југа земље који су пре неколико година добили ознаку географског порекла.
Вурда је специфична по аутентичном процесу припреме и по укусу, а Општина Бабушница и Туристичка организација већ 10 година организују манифестацију „Вурдијада“ која промовише тај локални специјалитет који многи називају и гастрономским открићем века, с обзиром да се за његово постојање, ван граница пиротског краја, зна тек од недавно.
Погодна је за намазе, пите, гибанице, омлете, а може се користити и као састојак главним јелима.