Необичан вински фестивал

Аутор: dzonioff
235 посета

-Традиција стара 200 година-

У Швајцарској фестивали вина нису тако честа појава. Напротив, одржавају се свега 4 до 5 пута у 100 година, док се у Србији овакве светковине одржавају сваке године у различитим виногорјима. Према најавама организатора, први наредни фестивал вина Швајцарске биће одржан наредне године и за то се сви озбиљно припремају. Очекује се да ће ова манифестација привући отприлике 300 000 гостију од 18 јула до 11 августа 2019. године.

Овај фестивал организује Братство винара,и подразумева више садржаја који укључују и различите представе.

Догађај пре свега представља прославу традиције успостављене вековима раније. Наиме, према подацима разних публицист, овај догађај одржавао се сваке године у 17. веку, када је Братство винара је организовало поворку кроз град. Парада се проширила и на 18. век, а придружили су јој се музичари и остали забављачи, који су привлачили све више и више гостију. До 1770, Братство винара, које је тада већ било буржоаско удружење земљопоседника, започело је мисију промовисања побољшања виноградарства и награђивања винара. Најбољи међу њима су били награђени и крунисани. Оно што је почело као церемонија крунисања и парада, претворило се у својеврсни Фестивал винара. Било је то у 1797. када је прва бина била саграђена на тргу где су биле пијаце у Вевеy-у. И тако је Фестивал винара рођен. Од тада, одржао се 11 пута. 12. фестивал је заказан за 2019. годину.

Братство винара планира да и 2019. године у центру дешавања буду винари и њихов рад на виноградима јер је, како кажу, овај аспект био помало занемарен на прошлим фестивалима. Наравно, крунисање, као главни елемент ових фестивала, ће бити део фестивала и 2019. године. Истичу да овај фестивал мора бити популаран и отмен. Мора бити универзалан, свима разумљив, небитно ког су порекла, година или културе. И ове године ће се из Братства винара потрудити да музика и тематика изазову емоције код публике, од смеха до суза…радосница.

У светковину ће бити укључено 5 000 извођача, и уложено 65 милиона франака, што је највећи буџет издвојен за ову намену икада. Догађај ће бити организован на 14 000 м2 простора где ће моћи истовремено да борави више од 20 000 посетилаца, који ће посматрати различите представе.

Srodni tekstovi

Оставите коментар