Пољопривреда и туризам узаднице Неготинске Крајине

Аутор: Gdjakovic
491 посета

У Неготину је одржан први Етно сајам под називом „Изворно из Крајне“. Овај сајам заједнички су отворили Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде заједно са Бошком Ничићем, градоначелником Зајечара, и са председницима Општина Књажевац и Неготин.

На овој манифестацији која је била привредно – туристичког карактера учешће је узело 32 пољопривредно саветодавне и стручне службе из Србије и 15 Туристичких организација из наше земље. Сајам је био прилика да се организује трибина „Органска производња у Србији“ а организован јке богат културно-уметнички програм који је водила Јасмина Никитовић Стојичић, уредник и водитељ емисије „Знање имање“ на РТС.  

Министарство за пољопривреду, Сектор за рурални развој осим посла у изради Правилника за субвенције и мере иѕ националног програма бави се и очувањем традиције и села. То је један од наших задатака. Када кажемо рурални развој и ово је један део тог нашег посла, дружење људи на оваквим манифестацијама поготову што смо кренули да уједињујемо – истиче Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде за рурални развој.

Први етно сајам, додао је Владимир Величковић, председник општине Неготин, с разлогом је одржан управо у овом крају који је широм Србије препознатљивом по вину.

– Развој пољопривреде је, поред туризма, део наше личне карте и из тог разлога смо у претходном четворогодишњем периоду у виноградарство, винарство, воћарство, пчеларство и остале гране, уложили 79 милиона динара за које су наши пољопривредни произвођачи поднели хиљаду и сто захтева. И ту нисмо стали. У процес комасације држава улаже 57,5 милиона, а ми нешто више од 49 милиона динара. Радује ме што је наша иницијатива за покретање пројекта за наводњавање Неготинске низије, који су, морам рећи, многи моји претходници безуспешно помињали, наишла на разумевање државе и да ћемо идуће године започети прву фазу у вредности од преко 10 милиона евра – додао је Величковић.

На централном градском тргу на штандовима су представљени аутентични производи из целе Србије. Ова дводневна манифестација окупила је више од 30 пољопривредно саветодавних и стручних служби, велики број туристичких организација, винарије, удружења пчелара, произвођаче аутентичне хране и народних рукотворина.

– Није добра ситуација, али српско село ће оживети, све већи број младих људи почињу да схватају да су оно што су им дедови оставили најбоље фабрике у којима они могу да раде и да искористе све оно што спада у четврту технолошку револуцију. Свако наше домаћинство заправо је један мали погон. Треба дати енергију тим погонима, треба их подстаћи. Тимочка Крајина, Неготин, Књажевац, Зајечар, све је то једна душа, један простор и Бор и Кладово и Мајданпек и Бољевац, мали смо ми да би се делили и зато уједињени ми смо много снажнији. Нема човека који је дошао у овај крај а да није рекао да је ово један од најлепших крајева у Србији – каже Бошко Ничић, градоначелник Зајечара.

Циљ ове манифестације је да мали произвођачи удружени постану конкурентни на тржишту. Етно сајам “Изворно из Крајине” је и прилика не само за промоцију урађеног, каже Милан Ђокић, председник Општине Књажевац, већ и да се охрабре млади пољипривредни произвођачи.

– Мени је драго да општине поређане у једном лепом низу од Старе планине па до Дунава сарађују и препознају интерес у сарадњи. Ми заједно можемо да се позиционирамо на много већем тржишту него што је тржиште Тимочке Крајине. Наши винари, воћари, повртари, пчелари и сточари појединачно могу мало али заједно удружени могу да достигну количине које могу да буду занимљиве великим трговинским ланцима можда у земљи, а можда и у иностранству – додаје први човек Књажевца, Милан Ђокић.

Први дан сајма, уз церемонију свечаног отварања на којој су учествовали ученици неготинских школа Леондардо Крстић на труби, вокалне солисткиње Милена Марковић и Магдалена Питаревић, фрулаши Немања Станојевић и Милан Николић, Бојан Дуцић на хармоници и Етно група „Маринике“.

Извор: МПШВ и Новости

Srodni tekstovi

Оставите коментар