Да ли је стварно дошло време за скупу кајгану?

Аутор: Gdjakovic
406 посета

КОКОШЈА јаја у радњама и на пијачним тезгама поскупела су за годину дана у просеку 31,2 одсто. Ово показују званични подаци Републичког завода за статистику који пореде јануар ове године у односу на исти месец лане. Како „Новости“ сазнају ових дана потрошачи могу да очекују раст цена ове намирнице од око 10 одсто.

У ХРВАТСКОЈ СЕ ЖАЛЕ ДА ИМАЈУ НАЈСКУПЉА ЈАЈА У ЕУ: Како се крећу цене основне намирнице у Србијиприватна архива

– Нова набавка, од 1. марта, имаће више цене – наводе у једном познатом мегамаркету. – У просеку ће јаја бити скупља око 10 одсто. На пример, ако је цена била 240 биће 270 динара, ако су коштала 250, коштаће 280 динара. Све зависи од класе и од добављача. Још увек имамо на залихама одређене количине. Али, наредних дана, како буду стизала јаја из нове набавке и њихова цена на рафовима ће се мењати.

У трговинским ланцима до јуче, 10 комада коштало је углавном од 220 до 280 динара, док је на акцијама њихова цена била 180 динара. На београдским пијацама једно јаје се продаје претежно од 17 до 30 динара, али иде и до 50 динара. Како каже произвођач Драган Сретић из Рипња подно Авале, последњих неколико месеци се није мењала цена.

– Та јефтинија јаја која коштају од 17 до 25 динара углавном су храњена концентратом – објашњава нам Сретић. – Моја се хране прекрупом и мешавином житарица и зато су скупља, коштају 30 динара. Прозивођачи бела јаја продају и за 50 динара. Њих има мало, зато имају тако високу цену.

Грађани се жале да је све скупо, поготово када су у питању основне животне намирнице.

– Јаја коштају ко Светог Петра кајгана, ако буду још поскупљивала не знам како ћемо то да издржимо – каже Снежана Јанквић. – Ми смо четворочлана породица и код нас 30 јаја за час оде.

Произвођачи објашњавају да скок цена свих параметара која улазе у производњу ове намирнице утиче на њихово поскупљење. Поскупела је храна за животиње, трошкови енергије су већи, као и за гориво које је потребно за транспорт, а и ветеринарске услуге. Скупља је и амбалажа у коју се пакују јаја. На цену јаја утиче и начин узгоја, односно да ли је у питању подно или слободно држање кока, што додатно увећава трошак.

– Кавезни узгој је јефтинији, јер то значи да се држе на спрат, једна изнад друге – каже наш саговорник.

– Тај начин узгоја је увек наведен на декларацији.

И мада су наши грађани незадовољни ценом ове намирнице, у Хрватској упозоравају да уколико се у наредним седмицима не деси неки преокрет, грађани те земље би ове године за Ускрс могли куповати најскупља јаја у Европској унији. На то упућује поређење велепродајних цене конзумних јаја у државама чланицама ЕУ. Како наводи „Нови лист“, 10 јаја у хрватским маркетима, уколико није реч о акцији или робној марки трговинског ланца, кошта од 3,12 до 3,18 евра. Прарачунато у динаре, то је од 366 до 373 динара. Док се 10 јаја код њих у велепродаји креће од 1,8 до 1,9 евра, односно од 211 до 222 динара.

Српски агроекономисти обично указују да су у земљама ЕУ ниже цене намирница због високих субвенција, те да их не треба поредети са нашима. Ипак, по свему судећи, јаја код наших суседа, уз све субвенције пробијају плафон.

Извор:

https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1210211/hrvatskoj-zale-imaju-najskuplja-jaja-kako-krecu-cene-osnovne-namirnice-srbiji

Srodni tekstovi

Оставите коментар