Агробизнис у Сјеници: Од фарме до хотела

Аутор: dzonioff
605 посета

У Сјеничком крају некада је био познат хотел ,,Борићи“. Како је време пролазило, борићи су израсли и формирали борову шуму на чијим ободима се данас налази хотел ,,Борови“ који је од 2008. године у власништву Фехима Селека. Овај способни инвеститор препознао је потенцијале туризма. али и пољопривреде Сјеничког краја па је и уложио у сточарство и производњу.

Заим Хаџисалиховић, директор хотела ,,Борови“ објашњава за АгроБизнис, да је стари хотел представљао први и једини смештај у Сјеници, а сада и окосницу развоја, како угоститељства тако и туризма.

,,Циљ је да смештајних капацитета буде још више, јер оно што Сјеница има, је природну лепота и два резервата. Кањон Увца и белоглави суп су сврстани у 15 дестинација, које човек за живота треба да посети, као и Султан Валидина џамија, са највећом куполом.’’ Џамија Пертевнихал Валиде султаније, позната као џамија Султанија Валида, налази се у средишту Сјенице и један је од симбола тог санџачког града на југозападу Србије.

Хотел располаже са 120 лежаја, у једнокреветним, двокреветним собама и 6 апартмана. У изградњи је још један блок где ће бити затворени базен, спа центар, сауне и фитнес клуб, који ће бити завршен до Нове године, сазнајемо у ,,Боровима“.

Председнички апартман

,,Тада ће хотел имати 320 кревета. Додатни мотив да чешће долазе гости у овај хотел, је то што имамо прелепу конгресну салу, капацитета и од 800 места, који може да послужи и за театарски и за конференцијски начин рада. Обезбеђене су кабине за симултано превођење, озвучење, видео зид, и све техничке услове за обављање конгресног туризма.’’

,,Борови’’ су место где се преплићу пољопривреда и туризам, јер све што се произведе на фарми Селек у селу Царичина, пласира се у виду гастрономских специјалитета у хотелском етно ресторану.

Фарма Селек је једна од најуређенијих фарми на простору западне Србије због својих огромних капацитета, са 500 оваца и 400 јагањаца, 250 коза, а и 50-ак говеда, међу којима је и подолско говече од којег се добија кајмак невероватног укуса. И поред импресивних капацитета фарме некада се дешава да је потребно докупити одређену количину намирница како би се подмириле потребе хотела.

У летњем периоду капацитети хотела ,,Борови“ су попуњени, са почетком 1. маја па све до 15. септембра. Све је веће интересовање страних посетилаца, из Пољске, Немачке, Чешке…

Поред свих предности, оно што је мана јесте лошија путна инфраструктура. Такође, због глобалних климатских услова у Сјеници је мало снега током зимског периода, а без снега нема ни зимског туризма. Међутим, температуре су изузетно ниске и када нема снега, тако да би добре стазе за алпске и нордијске дисциплине, са жицом од око 820м биле додатно искоришћене, ако би се путем производње вештачког снега сезона продужила и тада трајала, 7 до 8 месеци. Наставља се улагање у вештачко језеро испред хотела.

На имању Царечина припрема се и урда

Наши домаћини истичу да ће већ ове године језеро бити напуњено, а голубарник који већ постоји у догледно време прерашће у мини зоо врт и употпунити амбијент око хотела, који је направљен са значајним уделом природних материјала, као што су дрво и камен.

Srodni tekstovi

Оставите коментар