Od siročeta do svetski poznatog ikonopisca

Аутор: dzonioff
1,1K посета

U želji da vam predstavimo tradiciju našeg podneblja, put nas je odveo do Grčke gde smo sreli jednog od najpoznatijih ikonopisaca ove zemlje ali i širom sveta. Njegova dela  nalaze se širom Grčke, Poljske, Francuske, Italije, Finske, Španije i Portugalije. Za sada ništa njegovo nemamo u Srbiji sem jednog portreta monaha svetogorca  koji se nalazi u privatnom vlasništvu. Reč je o profesoru Kostasu Ksenopulosu, predavaču na Teološkom fakultetu u Solunu i brojnim drugim univerzitetima.

Lopta koja je našem sagovorniku donela nesvakidašnje iskustvo i poznanstvo duboko je urezana u sećanje našeg sagovornika „Sa četrnaest godina iz sirotišta sam došao na Svetu Goru da učim i sa namerom da se zamonašim. Ni slutio nisam da moj plan neće biti ostvaren. Nakon deset godina provedenih na Svetoj Gori gde sam bio iskušenik i predavač po nagovoru Svetog Pajsija vratio sam se svetovnom životu i osnovao porodicu“. Profesor Kostas sa sjajem u očima nam je ispričao dogodovštinu njega kao dečaka na Svetoj Gori: „Igrali smo se loptom koja je u jednom trenutku odletela prema monaškoj ćeliji tada Oca Pajsija koga nisam poznavao. On je izašao i rekao mi „Kostice, molim te, pazi da lopta ne upadne u ruzmarin“. Ni tada ni danas nisam siguran kako je mogao da zna moje ime jer se do tada nismo poznavali. Kasnije sam saznao da se ispod ruzmarina nalazi grobno mesto jednog ruskog monaha čija je želja bila da se to mesto ne obeležava drugačije“. kaže nam profesor Ksenopulos.

Nakon više susreta sa profesorom saznao sam da je sa starcem Pajsijem izlivao matricu odnosno  otisak koje su utiskivane u drvo i imali su na sebi motive Svete Gore i pravoslavlja. Moj zadatk je bio da nacrtam a otac Pajsije je pravio kalup Neki od njih su i danas u kabinetu profesora zajedno sa literaturom iz celog sveta. Cela jedna polica popunjena je knjigama, mahom na srpskom jeziku a tiče se ikonopisa našeg podneblja. U njegovom domu se nalaze kopije ikona iz naših manastira.

Kao dečak maštao je o tome da jednog dana bude vladika. Međutim, još tada Sveti Pajsije na jednom od časova u razgovoru sa ostalom decom rekao je ne, Kosta će biti poznat širom sveta, biće profesor. I tako danas profesor Ksenopulos ima porodicu, čedtvoro dece i predaje ikonopis. Širom sveta radi njegovih četiri hiljade učenika. Za svoj rad nagrađen je medaljom UNESCO i brojnim odlikovanjima među kojima su svakako najznačajnija ona koja je dobio od patrijaraha Aleksandrijskog Teodoros  III i konstantinopoljskog  Vartolomeja.

Zajedno sa sinom radi i mozaike i ikonopis  a u svojoj radionici u Katarini koja se nalazi na sat i po od Soluna  ikonopiše za manastire širom sveta. Među brojnim radovima dominiraju portreti svetogorskih otaca a među njima je i nekadašnji iguman manastira Hilandar otac Mitrofan.

„Na moj rad, pored Svetog Pajsija, veliki uticaj imali su i drugi monasi Svete Gore, starci koje sam naslikao i sa kojima sam razgovarao. Da bih preuzeo neke radove sa Svete Gore koje sam uradio tokom mladosti morao sam da uradim nove koji su tamo ostali“ kaze za Agrobiznis magazin profesor  Ksenopulos.

U radionici profesora Kostasa zatekli smo Dveri koje će biti postavljene na Svetoj Gori a radi ih po narudžbini jednog monaha svetogorca u akrilnoj tehnici. Inače, on radi i jajčanom tehnikom, olovkom i drugim bojama.

U Katarini gde se nalazi radionica profesor nema mnogo učenika ali kaže da su talentovani. Međutim, drago mu je da dosta studenata Teološkog fakulteta kojima predaje nakon završenog fakulteta postanu ikonopisci. Pošto jer znao da dolazimo iz Srbije za Njegovu Svetost Patrijarha srpskog gospodina gospodina Irineja naslikao  je čestitku za Božić koju smo predali našem Patrijarhu.

Sin prof. Ksenopulosa krenuo je očevim stopama

Rečima sa ne može opisati sa kojom energijom ovaj umetnik pravoslavlja podučava svoje učenike. Imali smo prilike da prisustvujemo i času ikonopisa gde je njih sedam slikalo sedam različitih dela, ikona i portreta a on je svakom od njih na svokom različitom delu pokazao kako treba da urade. Da bi uprostili šta želimo reći to bi bilo nešto slično kao da pišete sedam tekstova u isto vreme na različitu temu. Posebnoo nam je bilo drago jer nas je profesor ugostio u svojoj kući u koju kada uđete odmah sa vrata ugledate portret Svetog Pajsija za kojeg nam je rekao da ga je naslikao mesec dana nakon  upokojenja bez gledanja u fotografije. Naspram ovog portreta naslikao je na zidu Bogorodicu Isusa Hrista, a kao detalj pokazao nam i predstavu njegovog sina kako čuva koze. U osnovi ovog dela nalazi se ugrađeno kamenje sa Sinajske Gore. Mogli bi sati i sati da se sede kako bi gledali u ovo delo profesora Ksenopulosa velikog umetnika ali i divnog čoveka koji sa radošću govori o pravoslavlju, ljubavi i monasima Svete Gore.

Srodni tekstovi

Оставите коментар