Такмичило се 19000 вина у Лондону, а само је једно победник, шта мислите које и одакле?

Аутор: Gdjakovic
576 посета

У овој недељи после успеха српских спортиста Новака Ђоковића и Николе Јокића који су покорили свет на победничком трону нашао се и Грашац из Србије. Најбоље бело вино на свету! Наиме, на Декантеру 2023 у Лондону Грашац 2020 из Винарије Винчић у Шиду крунисан је наградом „Бест ин Схоw“ са 97 поена. Историјски успех српског винарства!

Грашац који се вековима гаји на Фрушког гори добио је своје највеће признање. На Декантеру нема оцене више од 97, а и у Србији нема вина које је икада било боље награђено од Грашца произведеног у берби 2020. у породичној Винарији Винчић о чијем успеху данас прича читав свет.

Најбоље вино на свету је „фине дининг“ верзија шармантног народског вина оцениле су судије Декантера. Има бледу сребрнкасто – златну боју у корист арома крушке и грожђа глазираног медом. На непцу вино је чисто постојано, благо сланкасто и задимљено са добром текстуром и постепеним развојем.

Многи фактори су се поклопили и вишегодишњи рад на аутохтоној сорти је донео резултат. Коришћење савремене технологије и поштовање традиције, али пре свега тероар и посвећеност раду у винограду и винарији довели су до фантастичног резултата, каже власник Винарије Александар Винчић.

Да би било јасније овај историјски успех српског винарства остварен је у конкуренцији скоро 19.000 вина из 57 земаља света. Једноставно, Грашац је данас понос српског винарства!

Успех Винарије Винчић је успех и целокупоног српског винарства, а уједно и огроман подстицај за све винаре Међу успесима којима се Србија радовала, остаће забележено да је у јуну 2023. године бело суво вино произвенедно у Србији покорило свет.

Извор: Текст и фото:

Grašac Vinčić najbolje vino na svetu! (Video)

Srodni tekstovi

1 коментар

ZORAN 17. јун 2023. - 06:45

Лепо је, баш лепо, да се једно вино из Србије прогурало на врх на Декантеру! Али, није нимало лепо што обмањујете читаоце у овом чланку стварајући утисак да је Грашац најбоље вино на свету. Истина је прилично другачија. На Декантеру у категорији Best of Show (прва, највиша оцена) одликовано је 50 вина. Тако да је Грашац један од тих 50. И то није уопште мала ствар. Али, будите поштени и реците то.
Наравно да и даље доминирају вина из Француске, Шпаније, Италије, Грчке и Аустралије. Србија има још много да ради и учи. Кад будемо имали 3-5 вина у овој категорији Best of Show и још по толико у Злато и Сребро на Декантеру… е то ће бити нова ера у винарству Србије.

Одговори

Оставите коментар