Погледајте која је ботаничка колекција сада на светској листи хербаријума!

Аутор: dzonioff
1,1K посета

Ботаничка колекција Покрајинског завода за заштиту природе регистрована на светској листи хербаријума (Индеx Хербариорум)


Ботаничка колекција Покрајинског завода за заштиту природе је однедавно, 20. фебруара 2018. године, званично уписана на листу светских ботаничких колекција под називом Индеx Хербариорум са седиштем у Њујоршкој ботаничкој башти (Тхе Неw Yорк Ботаницал Гарден).

Поменута листа садржи податке о значајним ботаничким збиркама у свету и обједињује преко 3000 институционалних збирки са скоро 400 милиона документованих ботаничких узорака и омогућава научницима широм света брзи приступ и преглед материјала. Хербаријум Покрајинског завода је регистрован под кодом „ПЗЗП“ и четврта је таква регистрована збирка у Србији, поред збирки: Универзитета у Новом Саду (БУНС), Ботаничке баште „Јевремовац“ (БЕОУ) и Природњачког музеја у Београду (БЕО).

Ботанички фонд садржи близу 30 000 пресованих и конзервираних узорака сакупљених у периоду од 1812. године до данас на подручју бивше Југославије и у мањем обиму, земаља централне и југоисточне Европе. У највредније примерке спадају материјали сакупљени од стране Јосифа Панчића, Радивоја Симоновића, Пјотра Вирзбикија, Јозефине Каблик а најзначајнији сакупљачи су Нада Бабић, Станија Парабућски, Бранислава Шајиновић, Бранислава Буторац, Вида Стојшић и Биљана Пањковић.


Највећи део послова на исписивању података о налазишту, сакупљачу, времену сакупљања итд. на етикетама, паковању и сортирању материјала и његовом слагању и пребројавању је обавила Сара Михајловић, док је Ранко Перић одредио методологију и динамику рада, обавио послове тријаже, исписивања назива таксона, одвајања значајних и ретких примерака.

Srodni tekstovi

Оставите коментар