Одржана свечана академија на Пољопривредном факултету у Београду

Аутор: dzonioff
1,K посета

Свечаном академијом обележен је јубилеј Пољопривредног факултета у Земуну – 99 година постојања и рада. Уз присуство бројних гостију, наставног особља и студената, ову традиционалну манифестацију отворио је хор „Вива Воx“ из Београда.

Присутнима се прво обратила Милица Петровић, декан Пољопривредног факултета, која је том приликом истакла да је факултет основан 28. марта 1919. године, као један од 6 факултета тог Универзитета. Факултет је најстарија наставно – образовна институција у Србији за образовање пољопривредних стручњака. Додала је и то, да данас Пољопривредни факултет има 457 запослених и 17 истраживача који се финансирају из средстава пројеката. Наставно особље броји 87 редовних професора, 71 ванредних, 56 доцената, 8 сарадника у настави, 3 професора страних језика, 36 стручних сарадника и 5.064 студената на основним, мастер и докторским студијама.

Научно истраживацки рад обавља се у оквиру 8 института, 31 катедре, у оквиру специјализованих лабораторија и огледних добара Пољопривредног факултета као што је Радмиловац и стакленици. Пољопривредни факултет има 23 хектара обрадивог земљишта које је намењено за практичну наставу студената из свих грана пољопривреде, као и 57 хектара додељених по одлуци Владе Републике Србије.

У огледном добру Радмиловац постоје центри за воћарство, пчеларство, рибарство, примењену хидробиологију и вински подрум. Тамо се изводи део наставе, стручна и производна пракса, научно-истраживачки и стручни радови. Стакленици су такође полигон за практични рад студената Пољопривредног факултета на свим степенима студија.

Добитница награде је Милана Митровић. Похвалницу је добила за досадашњи одличан успех на факултету.

Присутнима се обратио и државни секретар у Министарству пољопривреде и бивши студент Пољопривредног факултета, господин Велимир Станојевић, који је том приликом истакао: ,,Да би се развио аграр Србије мора се ослонити на примену науке и помоћ младих људи који излазе из ових клупа са свих факултета, није довољно само да се буџет повећава. Пољопривредни факултет је незаобилазан у томе.“

„Пре неколико месеци потписан је стратешки важан документ за развој воћарске производње у Србији, а то је реализација воћарске производње у Србији, пројекат који ће трајати наредне 3 године. У тај пројекат укључен је и Пољопривредни факултет са још две институције. Циљ овог пројекта је да њихова струка и наука произвођачима говори које сорте, које подлоге, које воћне врсте, у којим деловима ове земље могу најуспешније да се гаје и да се на тај начин каналишу наши пољопривредни произвођачи, а са друге стране да се из Министарства пољопривреде, који дају те подстицаје, управо усмеравају тамо где је то наука рекла да је најбоље“, истакао је државни секретар Велимир Станојевић.

Ова годишњица је на понос и факултета и државе Србије. Једина грана која годинама има спољно-трговински суфицит.

Свечаности је присуствовао велики број представника академске заједнице, владе, државне управе, научног и привредног сектора.

Srodni tekstovi

Оставите коментар