Конференција: „Паметна пољопривреда“

Аутор: Gdjakovic
312 посета

Фото: Скупштина Града Новог Сада

Научно-технолошки парк Нови Сад у сарадњи са Српским удружењем младих пољопривредника СУМП организовало је другу конференцију под називом „Паметна пољопривреда“, где су млади пољопривредници имали прилику да се упознају са иновацијама у пољопривреди

„Развојем софтверских решења, техника и метода, стекли су се услови да савремене информационе технологије пронађу своје место у агро сектору. Имплементација нових технологија и информационих система у пољопривреди јесте будућност и кључ за отварање великих могућности за унапређење пољопривредне производње и економично пословање произвођача“, истакао је директор Научно-технолошког парка Нови Сад, Небојша Дракулић, уз напомену учесницима данашње конференције да је НТП НС на својој редизајнираној интернет страници објавио данас и Отворени јавни јавни позив за технолошко-развојне и стартап компаније за чланство у НТП НС и да се очекује велики одзив потенцијалних чланица управо и из ових сектора.

Активно учешће у првом дебатном делу конференције је имало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Пољопривредни факултет из Новог Сада, Градско веће за привреду, Привредна комора Војводине, који су водили конструктивну дискусију на тему иновација у пољопривреди.

После дебатног дела лидерске компаније из области аграра као што су Биосенс институт, Џон Дир, Агротек, Бајер, ДДОР, Ливона, Агродрон и други, презентовале су иновације и новитете из свог делокруга.

Поред Биосенса, који је уједно и чланица Научно-технолошког парка НС, учешће су имале и чланице стартап-компаније Cooperation menager и Terra controling која је представила употребу алгоритма машинског учења у обради велике количине геопросторних података, као што су сателитски снимци, УАВ снимци, ЕС сонда, георадар, надморске висине и др. како би се направила оптимална површина за узроковање.

Кроз одржану конференцију на којој су представљени иновативни производи познатих компанија из области аграра, а такође и кроз теме панел дискусије о иновацијама у пољопривреди објединили смо два наша највећа регионална и локална потенцијала, а ту су аграр и информационе технологије.

Извор:

https://www.dnevnik.rs/novi-sad/odrzana-konferencija-pametna-poloprivreda-u-novom-sadu-03-02-2023

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар