ZADOVOLJSTVO ZA GRLO IZ SJENICE

Аутор: dzonioff
1,3K посета

Neziha Gičević započela je svoj biznis 2017. godine i već je poznata u Sjenici i okolnim mestima po proizvodnji ratluka koju je započela zahvaljujući podršci Razvojne agnecije Srbije, SEDE iz Novog Pazara kao i loklanih institucija u Sjenici. Pomoć se sastojala u opremi za rad i sada njih četvoro imaju radna mesta. Projekat je jedan od 184 projekta koji su finansirani iz fonda vrednog više od 4 milina evra i koji se sprovodio pet godina. tačnije do marta 2018. godine. 

Ratluk se pravi od šećera, skroba, aditiva i aroma kaže Neziha za Agrobiznis magazin. Za ovaj posao se odlučila jer je tehnolog po struci, a imajući u vidu kapacitete kojima je raspolagala odlučila se za proizvodnju ratluka. Najviše proizvoda proda u Sjenici, zatim Novoj Varoši i Novom Pazaru. Ratluke pravi sa ukusom jagode, orha, smokve, vanile i ruže. Sve se pakuje u pakovanja po 400 i 800 grama. Postoje i profesionalna pakovanja od 3 kilograma za restorane i hotele. U Sjenici najviše vole da jedu ratluk sa orahom, a u Novom Pazaru je najpoluarniji ukus smokve objašnjava nam Neziha.

Kako je Neziha Gičević master prehrambene tehnologije Agronomskog fakulteta u Čačku recept je napravila sama,. Na fakultetu je  uradila analize i na taj način dobila kvalitet koji je želela.  Proizvodnja ratluka kaže nije komplikovana, ali traži vremena jer je potrebno da se nakon kuvanja koje traje oko 9 sati, sačeka da se smesa ohladi i stegne, a za to je potrebno jedan dan.  Neziha nam je najavila da planira proširenje skladišnog prostora kako bi mogla da izađe u susret sve većim zahtevima tržišta. Danas ona  ne može da proizvede i uskaldišti ratluka koliko bi mogla da proda.

Neziha Gičević vlasnica firme SaNa Candy 

Srodni tekstovi

Оставите коментар