Lepe vesti iz Mionice! Besplatna obuka za gazdarice!

Аутор: dzonioff
941 посета

Žene koje se bave poljoprivredom na području opštine Mionica, njih oko 20, mogu da računaju na stručnu, savetodavnu pomoć, kao i logističku podršku. Za njih će biti organizovane besplatne obuke za izradu projekata, biznis planova, strateško planiranje, te studijska putovanja.Predsednik Opštine Mionica Boban Janković, naime, potpisao je Memorandum o saradnji sa Ženskim udruženjem Kolubarskog okruga, koje će na području ove lokalne samouprave do avgusta naredne godine realizovati projekat „Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“, naročito pomaganje vlasnicama poljoprivrednih gazdinstava u mioničkoj opštini.

– Ovo je prava prilika da se poljoprivrednice osamostale na tržištu, sertifikuju svoju proizvodnju, brendiraju proizvode i bolje se marketinški profilišu – kaže predsednik Opštine Mionica Boban Janković.

– Samim tim, poboljšaće svoj položaj ne samo u porodici, već i u društvu, jer će postati ekonomski pokretači razvoja sela.

U Kolubarskom okrugu ovaj projekat će biti realizovan u Valjevu, Lajkovcu, Ljigu, Osečini i Ubu. Podržan je od Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija.- Istraživanje je pokazalo da se 27 odsto stanovništva Kolubarskog okruga direktno ili posredno bavi poljoprivredom i na neki način od nje živi – kaže koordinatorka projekta Jelena Ružić. – Utvrđeno je da su od tog procenta čak 42 odsto žene. Zato je Kolubarski okrug i izabran za realizaciju ovog programa.

UPRAVO zato što su tokom istraživanja žene navele da su glavni problemi zastarela mehanizacija, neznanje u vezi s pisanjem projekata i biznis planova, kao i činjenica da one ne donose odluke šta će proizvoditi u okviru svojih domaćinstava, već to čine drugi članovi porodica, odlučili smo da počnemo realizaciju ovog projekta – kaže Jelena Ružić.

Izvor:http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:816802-Mionica-Obuka-za-gazdarice

Srodni tekstovi

Оставите коментар