Стампедо Владе Србије на жене са села, АГРОПРЕСС дао свој допринос

Аутор: dzonioff
724 посета

Ако је судити према најавама које стижу из Владе Србије, Међународни дан жена биће у знаку жена на селу. Теме којом се АГРОПРЕСС бави од свог оснивања. Мада нисмо укључени у пројекте које најављују министри и премијерка, на два догађаја данас и сутра, поздрављамо сваку иницијативу која ће оснажити жене на селу. АГРОПРЕСС је од свог оснивања до данас кроз различите видове обука и афирмацију женског предузетништва подржао више од 1000 жена из свих крајева Србије. Неке од њих су данас председнице Удружења пољопривредника, успешни произвођачи, чланице задруга или активисти странака.

Наше пројекте подржали су УСАИД, ЕУ, Амбасада Канаде, Амбасада Индије и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије. Прошле године, сваког месеца имали смо радионице за жене на селу, захваљујући подршци компаније ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ. Настављамо да их подржавамо и даље сваког дана рекао је председник АГРОПРЕСС-а, Горан Ђаковић, који је овом приликом честитао свим женама међунардони празник ДАН ЖЕНА и подсетио да жене на селу имају свој дан 15. октобар када им се широм света даје дужна пажња за оно што раде.

Како је најављено из ПРЕСС службе Владе Србије поводом обележавања Међународног дана жена, потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, одржаће у среду, 7. марта у 13 часова Конференцију за медије на којој ће говорити о реализацији иницијативе „Упослимо 1000 жена у руралним подручјима“ (Прес сала, Влада Србије, Немањина 11). Иницијативу „Упослимо 1000 жена у руралним подручјима“ покренули су у јуну прошле године Координационо тело за родну равноправност, НАЛЕД и Етно мрежа, са циљем економском оснаживања жена на селу. На конференцији за медије обратиће се и Џулија Фини, амбасадорка Аустралије у Србији, Александар Ружевић, генерални директор компаније Кока Кола и Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а.

Већ сутра на Међународни дана жена, 8. марта, са почетком у 09.00 часова, у Палати Србија, сала “Београд“, (Булевар Михајла Пупина 2, источни улаз), организује се Национална конференцији „Жене из руралних крајева – равноправне грађанке Србије“, коју организује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


На конференцији ће говорити председница Владе Србије Ана Брнабић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, , министар за рад, запошљавање, борачка и социјална потања Зоран Ђорђевић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, заменица шефице УН агенције за жене за Европу и Централну Азију Сабина Фрејзер и амбасадор Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, као и директорка Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Драгана Калиновић и помоћница Министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић. Поред представника државе и међународних организација учествоваће и представнице жена из руралних крајева које ће имати прилику да на конференцији изнесу своје проблеме са којима се сусрећу, а Министарство ће представити резултате у односу на препоруке невладиних и међународних организација. Учествовањем представника надлежних институција обезбедиће се дијалог и могућност да се добију одговори о тренутном стању легислативе која таргетира жене на селу.

Како смо већ рекли АГРОПРЕСС са поносом је сарађивао и радио на афирмацији жена са бројним инситуцијама и донаторима. Са поносом вам представљамо неке од примера успешнх жена у агробизнису:

„Наше воће је препознатљиво на широком тршишту, јер захваљујући погодном поднебљу са великом бројем сунчаних дана, богато је минералним материјама и шећером, и важи за најквалитеније“, навела је председница Удружења воћара Пожаревца, и додаје ,,Што се шљива тиче, иако доста домаћинстава има мањи или већи засад, наша шљива није стандардизована, различит је сортимент и неуједначен принос и квалитет.“

Циљ Удружења је да помогне пољопривредницима у подизању засада, и кроз едукације да што више сазнају о свему томе. По њеним речима, јако је битно да пољопривредници добију праву информацију у право време што се тиче сортимента и самог подизања засада и осталих агротехничких мера.

„Неопходно је организовано подизање засада и тек онда је шљива спремна за пласман на тржиште. Када је у питању шљивовица, ту смо много озбиљинији.“, казала је Бачић.

КОНОПЉА – Задруга и Удружење произвођача алтернативног биља

Пре тачно годину дана, званично је основано Удружење произвођача и прерађивача алтернативних биљних врста КОНОПЉА, а пре неколико месеци и Пољопривредна задруга „Конопља“. То је, како је истакла Маја Тимотијевић, председница Удружења произвођача и приређивача алтернативног биља „Конопља“, потврда да су озбиљно ушли у овај посао.

Ако искуства од ове године буду позитивна, а ми сви очекујемо да тако буде, сигурна сам да ћемо за 5-10 година моћи да кажемо да смо испунили задатак“, рекла је Тимотијевићева и додала да Задруга у понуди има три врсте сапуна и уље од семена конопље.

Иако чине 43 одсто радне снаге у пољопривреди, жене на селу често немају ни дана радног стажа, иако раде дуже од прописаног пуног радног времена. Само 15 одсто поседује земљу, а обрађују је равномерно са мушкарцима, и учествују у пољопривредној производњи.

На само десет километара надомак Ваљева налази се село Бранковина. У Србији познато место по народном стваралаштву и по једној од најпознатијих песникиња Десанки Максимовић. Поред знаменитости Бранковина је позната по вредним и великим пољопривредним произвођачима. Један од таквих примера је домаћинство Максимовић из Бранковине, наша саговорница Биљана Максимовић која нас је угостила на свом имању које се простире на 7 ха рекла је:

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/1665-kod-maksimovica-sve-dobro-rada

Srodni tekstovi

Оставите коментар