Ручни рад све већи број жена претвара у прилику за бизнис

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Израда мотива Стапарске руже, Банатске шаре и Соломоновог чвора традиционалним техникама ткања и пустовања, краси наше културно наслеђе и чува га од заборава, а донела је женама из Сомбора, Панчева и Сремске Митровице и прилику да своје умеће претворе у бизнис.
На завршном догађају пројекта „Друштвено-економска афирмација жена у условима пандемије“, потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић, заједно са замеником амбасадора Канаде Брајаном Ебелом, уручила је сертификате за 25 жена, које су прошле обуке за радно оспособљавање и израду рукотворина.

Илустрација: Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић
 • Обуке које су ове снажне жене прошле у циљу даљег економског оснаживања представљају наставак добрих
  резултата наше иницијативе „1.000 жена“ у оквиру које смо досад заједно обезбедили радно ангажовање за 766 мајстора старих вештина. Оснаживање је једини пут за добробит жена и један од кључних фактора у смањењу насиља. Као Координационо тело радимо заједно са свим представницима и удружењима да донесемо законе који ће створити једнаке услове за укључивање свих жена у друштвени и политички живот – рекла је Михајловић.
  Међу полазницама је 18 незапослених, док остале раде у просвети као учитељице и васпитачице где ће своје знање
  наставити да преносе на млађе генерације. Највећи број њих је у доби између 40 и 50 година, али ручном раду нису одолеле ни даме у пензији ни студенткиње.
 • Желимо да помогнемо женама да усаврше технику, а њихови производи достигну високи квалитет и буду спремни
  за пласман на тржишту. Добра вест је да је Министарству спољних послова почело опремање једне просторије по
  угледу на Српски салон у Немањиној 11 и надамо се да ће то допринети да рукотворине постану све присутнији
  пословни и дипломатски поклон амбасадорима и другим високим званичницима који долазе у Србију – рекла је
  председница удружења „Етно мрежа“ Виолета Јовановић, која је од амбасадора Израела Јахела Вилана примила донацију за набавку вуне за израду рукотворина.
  Током прошле године, Етно мрежа је у сарадњи с амбасадама Канаде, САД, Израела и Белгије пружила директну подршку више од 100 жена да се изборе са последицама пандемије, током колонија у Сомбору, Пироту и Лозници а по први пут учесницама је пружена и социо-психолошка подршка стручњака, чији савети су их подстакли да се оснаже и буду предузимљиве и своје.
  Награде за најуспешније полазнице Све полазнице добиле су сертификате о успешно завршеној
  четворонедељној обуци, а три жене које су се посебно истакле својим преданим и квалитетним радом, награђене су новом опремом за израду ручних радова. У групи из Панчева за најуспешнији рад је проглашено дело Иване Варге, која је поред позива дефектолога, након обука, изабрала да постане и стални члан удружења „Панонке“. Аница Јеленковић, васпитачица, добитница је награде из Сремске Митровице, док је Катарина Цар најуспешнија полазница из Сомбора.
 • Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар