Положај жена подићи на виши ниво

Аутор: Gdjakovic
218 посета

НОВИ САД – У Привредној комори Војводине у организацији Удружења пољопривреде и Дневника Пољопривредника одржан је тематски скуп Жене на селу – данас и сутра.

Младен Петковић, секретар Удружења пољопривреде Привредне коморе Војводине истакао је да је тема овог скупа да истакне позитивне примере . Подаци говоре да је тек свака 14-а жена власница пољопривредног имања , а више од половине жена које живе на селу старије су од 65 година. Привредна комора Војводине ће и у наредном периоду пружити логистику за организовање едукативних скупова на којима ће доносиоци одлука и они којима је помоћ потребна моћи на лицу места да разговарају и унапреде постојеће иницијативе и регулативе.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић истакао је да само заједно , синергијом свих институција можемо да урадимо нешто конкретно за побољшање услова и положаја жена на селу.

„У оквиру нашег секретаријата биће отворен конкурс за подршку женском предузетништву те позивам све заинтересоване да се пријаве , а почетком априла биће отворен и конкурс за подршку организовања манифестација. Управо на тај начин желимо да помогнемо удружењима жена са села да што више конкуришу и добију средства, јер су нам управо те манифестације у претходној години довеле преко 300 000 туриста у АП Војводину“ рекао је Иванишевић.

Ивана Поповић, државна секретарка Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде указала је на значај теме о положају жена .

„Оно што искуство са терена показује јесте да готово свако пољопривредно газдинство које смо обишли има за носиоца и организацију газдинства жену . Важно је да се положај жена подигне на виши ниво, и управо зато ће и ресорно министарство у наредном периоду имати и позиве намењене женама“, рекла је Поповић.

На панелу о положају жена су учествовали и Синиша Перић из Министарства за бригу о селу, Драгица Илић, помоћница покрајинског секретара за пољопривреду , Ивана Пејовић- Шеврт , директорица Агенције за рурални развој општине Инђија, Стојанка Лекић, координаторка Женске парламентарне мреже АП Војводине и Марија Радојчић, Новосадски ноћни базар.

У Привредној Комори Војводине крајем априла биће одржан скуп посвећен развоју руралног туризма у АП Војводини , најављено је на скупу.

Фото: РТВ

Извор:

https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/zene-na-selu-danas-i-sutra-tematski-skup-u-privrednoj-komori-vojvodine_1424258.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар