Подршка женама на селу: Како до бесповратних средстава и сопственог посла

Аутор: draganadpetrovic
978 посета

На конкурс за доделу бесповратних средстава женама које желе да започну сопствени посао, стигле су 103 пријаве, односно пројекта. Неколико најбољих добиће укупно 50.000 евра. Циљ је да се помогне економско оснаживање жена, које су и даље на тржишту рада у лошијем положају од мушкараца, посебно оне које живе на селу.Неколико жена из Прибоја, узело је ствар у своје руке. Оно чиме се иначе баве у својим домаћинствима, претвориле су у бизнис. Разумеле су законе тржишта, па од директне продаје онога што земља роди, сада прерађују воће и поврће.
„Ко год од чланица има неки канал за продају користимо сви. Кад би имали неки утабани пут за пласман боље би нам било, овако, сналазимо се. углавном не остане непродате робе“, објашњава Малина Станојевић из Удружења жена „Сачувајмо село“ из Прибоја.

Новчани подстицаји за покретање посла су добродошли, али нису довољни. Пласман и наплата производа велики су проблем, па опстанак на тржишту не зависи само од њиховог труда.

„Већ неколико година промовишемо укључивање жена у ланац добављача и то је усмерено пре свега на велике компаније“, наводи Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије.

Илустрација: Жене на селу углавном без сталних примања

Жене на селу углавном немају стална примања, нису власнице газдинстава, а традиционално се одричу наследства у корист мушких чланова породице. Због тога не могу да добију ни кредит, а ни бесповратна средства за почињање посла, јер је обично један од услова конкурса да су бар сувласнице газдинстава.

„Ови услови конкурса унеколико мењају стереотипе, тако да када знају и њихови партнери супружници да ће добити неку врсту помоћи, прихватају да се одрекну неког дела власништва или да имају удео у власништву“, наводи Поповић Пантићева.

Једна од најтеже запошљивих категорија становништва
И држава жене на селу види као једну од најтеже запошљивих категорија.

„Није то само питање финансијске компоненте, то је питање и других олакшица када је у питању село. И инфраструктура, саобраћај, доступност здравствених услуга, питање прегледа, младих мајки и трудница. У приоритету Министарства за рад јесте подршка женама на селу“, наводи Стана Божовић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Илустрација: Подршка женама на селу је изузетно важна

Важна је и подршка друштвено одговорних компанија. Једна таква компанија, каже, женама са најбољим пројектима, одрживим пословним идејама и јасном финансијском анализом, до краја септембра бесповратно ће дати до 10.000, евра, а плаћаће им и доприносе у наредне две године.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4501516/zene-biznis-bespovratna-sredstva-.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар