Панчево користи традицију у служби локалног економског развоја

Аутор: dzonioff
831 посета

У оквиру пројекта „Традиција у служби локалног развоја“ који реализује Етно-мрежа уз подршку Министарства пољопривреде и НАЛЕД-а, подметач од пустоване вуне с „банатском шаром“ изабран је као један од три производа из Србије који ће добити дизајнирано паковање и цертификат.Подметач са банатском шаром наћи ће се на мапи аутентичних производа на којој ће бити представљени градови и општине са традиционалним мотивима.

Жене из удружења „Панонке“ труде се да на својим производима, који су прилагођени времену у којем живимо представе нешто што се овде радило још 1903. године у Женској занатској школи.

У свом раду користе старе поступке – пустовање, ткање и нец технику, објашњава Јасна Вујичић:

„У тренуцима када живимо брзо и када смо отуђени и мало вреднујемо определили смо се за нешто што је споро, што негује тимски дух, породицу и традицију и што нас подсећа где смо, ко смо и одакле смо.“

У удружењу праве различите предмете који имају и употребну вредност. Посао није нимало лак и само за један подметач потребно је 40 сати рада, али ове жене уживају у креирању орнамената „банатске шаре“.

„Техника рада нам дозвољава велику ширину“, каже Јадранка Димитриевска, „може свако да се искаже и да покаже своју креативност и лепоту стварања приликом уклапања разних боја.“

Марина Трифуновић је тек две године у удружењу и успела је да савлада све технике, а сада подучава друге:

„Нисам ништа знала да радим од ових ручних радова, али уз вољу и жељу све може да се научи.“

Олга Жолнаи Јокановић, председница Удружења грађана „Панонке“ очекују да ће Панчево, по производима са банатском шаром, постати препознатљиво и ван граница наше земље:

„Оно што највише очекујемо то је да буде усвојен као протоколарни поклон, прво овде у нашој локалној заједници, а после и у читавој Србији. Очекујемо да се појави на сајмовима и да буде репрезентативно представљен у оригиналмом паковању које ће осмислити стручњаци.“

У Европи је 2018. година проглашена годином традиције и „Панонке“ имају жељу да се „банатска шара“ нађе и на националној листи нематеријаног културног наслеђа Србије.

Извор: www.rts.rs 

Srodni tekstovi

Оставите коментар