Пијаца „Ђерам“ је место где се свакодневно преплићу укуси, мириси и боје, а организовање „Каравана зимнице“ постало је традиција која окупља љубитеље домаће зимнице. Ова манифестација, коју организује ЈКП „Београдске пијаце“, не само да представља богатство аутентичних домаћих производа, већ и даје прилику да се на једном месту окупе произвођачи из целе Србије.
У срцу овог догађаја, наша саговорница, Драгана Станисављевић из Сурдулице, донела је свој ајвар и малине, подсећајући нас на вредне жене које својим трудом и посвећеношћу чине значајан допринос локалној производњи. „Сви ми долазимо из различитих крајева, али нас заједно спаја жеља да поделимо наше производе и традиције,“ објашњава Драгана, док нам са осмехом нуди своје производе.
Пијаца „Ђерам“ је и овог пута била ризница познатих укуса, где су се могли наћи различити специјалитети: од ајвара, разних сланих салата, компота, сушеног воћа, до меда и ракије. Домаћице које нису стигле да припреме зимницу, могле су да се снабдеју квалитетним домаћим производима.
„Наш ајвар не само да се продаје у Београду, већ и у широј Србији, па чак и у иностранству. Све што произведемо, одмах продамо,“ објашњава Драгана, док показује како се прави ајвар. „Када правим ајвар, важно је имати добру паприку. Ми најчешће користимо куртовку, јер је она лака и брзо се пече.“
Драгана с поносом истиче да је производња ајвара за њу много више од једног посла; то је уметност. „Сви питају за рецепт, али ја увек кажем: потребно је много више од састојака. То је добра енергија и знање. Дакле, знате како да печете паприку, а и како да кувате ајвар.“
Са својим производима, Драгана је донела и малине. „Наша производња је из Белашице, а малине се беру сваког дана, у зависности од времена. Иако је данас хладније, берба нам иде одлично“, објашњава она. Док показује малине, указује на квалитет и специфичан укус. Малине нису из пластеника већ са отвореног. У питању је сорта Енросадира објашњава Драгана и додаје. То није све:
„Ова салата коју видите је стара, заборављена рецептура. Правимо је од зеленог парадајза, рена и маслиновог уља. Ми је зовемо ‘бакина салата’ и она је заиста здрава,“ каже Драгана, нудећи нам да пробамо.
На пијаци „Ђерам“ се осећа топлина и дух заједништва. Овде, на простору где се купују и продају домаћи производи, свака тегла, сваки паковање и свака реч имају своје место. Пијаца не представља само трговину, већ и причу о традицији, култури и људима који чувају своје корене. Својим трудом и упорностима, Драгана и многи други произвођачи чине ову манифестацију успешном и незаборавном, преносећи богатство српске гастрономије на генерације које долазе.
Приметили смо да и све више младих има на пијаци, да ли је то због новог кафића у самој пијаци, могућности плаћања картицом или повратку старом добром обичају набавке квалитетних производа на пијацама остаје да видимо. У сваком случају и даље важи она народна: „Част свакоме, вересија никоме“.
Немања Поповић