Лакше до субвенција за жене у агробизнису

Аутор: draganadpetrovic
1,2K посета

Женама које одлуче да се баве агробизнисом омогућено је да лакше дођу до пољопривредних кредита и имају предност у процесу бодовања и рангирања приликом спровођења инвестиционих мера из националног буџета и ИПАРД програма, а у Управи за аграрна плаћања истичу да је циљ да се што већи број жена мотивише и охрабри да покрене сопствени бизнис.
Више од петине жена у пољопривреди Србије имају улогу помажућег члана домаћинства, показују подаци Републичког завода за статистику.
Само у 15 одсто случајева жене се јављају у улози носиоца пољопривредног газдинства, од којих је њих више од 50 одсто старије од 65 година.

Илустрација: Жене се одлично сналазе у пчеларству


Фокус Министарства пољопривреде и Управе за аграрна плаћања, протеклих година усмерен управо ка подршци женама и младима у агробизнису, речено је Тањугу у Управи.
За младе пољопривреднике је 2017. године осмишљен посебан старт ап програм.
Кроз подстицај од 75 одсто за набаваку механизације, опреме и квалитетних приплодних грла, који се исплаћује по основу предрачуна, Министарство пољопривреде настоји да подстакне младе да остану на селу и осигурају своју егзистенцију кроз бављење пољопривредом.
„Како би се што већи број жена мотивисао да уђе у агробизнис, у систем субвенција је уведена позитивна дискриминација и жене су добиле прилику да лакше дођу до пољопривредних кредита уз камантну стопу од само један одсто на годишњем нивоу“, објашњава директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић.
Такође, приликом спровођења већине инвестиционих мера које се субвенционишу из националног, али и из буџета ЕУ кроз ИПАРД програм, жене имају предност у процесу бодовања и рангирања, казала је Петровић.
Она је додала да је ова предност веома значајна ако се има у виду да је у четири од пет ИПАРД јавних позива у оквиру Мере 1 број поднетих захтева вишеструко превазишао опредељена средства по тим јавним позивима, нарочито када су позиви за набавку трактора били у питању.
Као кориснице ИПАРД подстицаја у оквиру Мере 1 жене могу остварити бесповратну подршку у износу од 60 одсто.

Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина


Уколико су млађе од 40 година, висина подстицаја је 65 одсто, што је случај и са Драганом Ђурић из Станишића код Сомбора, која је уз ИПАРД подршку своју механизацију обновила набавком новог, савременог трактора.
Прича ове младе и предузимљиве жене, која је одлучила да са својом породицом – мужем и двоје деце, остане у селу надомак Сомбора и развија наслеђено породично газдинство, управо је прави пример како се корак по корак промишљено инвестира у производњу и користе прилике и подршка која пољопривредницима стоји на располагању, кажу у Управи.
Драгана је прву механизацију – вучену прскалицу, набавила 2017. године кроз програм за младе пољопривреднике, а у наредном периоду је уз подршку из националног програма набавила и плуг, расипач минералног ђубрива и сетвоспремач.
Ратарску производњу је 2018. године употпунила производњом лешника и уз комбинацију средстава из националног буџета за куповину садница и буџета АП Војводина за систем за наводњавање – подигла савремен засад лешника.
Производња ратарских усева, махом уљарица и житарица, сада се одвија на око 40 хектара, док је воћарство заступљено са два хектара.
Газдинство је довољно порасло и економски ојачало, па је Драгана постала и ИПАРД корисник. На првом ИПАРД јавном позиву за набавку новог трактора остварила је право на субвенцију за нови Џон Дир трактор. Како каже, без ИПАРД подршке од 65 одсто не би се усудила на овако смео подухват и набаку трактора од скоро осам милиона динара.
Планира да обезбеди нови простор за своју механизацију и тренутно разматра која од мера које јој стоје на располагању најбоље одговара њеном новом подухвату.
Након позитивних искустава, каже да би се поново определила за ИПАРД.
„Заиста није тешко, а сигурно је. Ангажовали смо консултантску кућу која нам је помогла да припремимо документацију и остварили подстицај без икаквих додатних проблема. На основу мог искуства, процедура јесте за нијансу сложенија него за ‘наше’ подстицаје, али је добро што већ унапред знате да ли испуњавате услове или не. Позивам младе људе да се добро информишу, јер подстицајна средства и те како постоје, само треба изабрати праву меру и добро планирати сваки корак“, поручила је Драгана.
Директорка Управе за аграрна плаћања Петровић истиче да је потребно промовисати примере успешних жена у агробизнису, како би их имали што више.
„Драгана је своју причу започела уз субвенције које министарство пружа младим пољопривредницима и наставила да развија своје газдинство кроз разне подстицаје који су јој стајали на располагању. А управо циљ сваког пољопривредника је да његово газдинство расте“, навела је она.
Петровић је приметила да је успешних жена увек било на овим просторима, али да се сада о њима више прича и зато тај тренд, по њеном мишљењу, треба наставити управо кроз примере добре праксе.

Извор: Тањуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар