Каквим се послом ова жена бави тешко да би могла и већина мушкараца!

Аутор: dzonioff
966 посета

Сечи и изношењу дрвета из шуме по тежини парира једино рударски посао, али то Весни Грбовић (40), предузимљивој и храброј жени из Мратишића код Мионице, не смета да води овај бизнис и то уз помоћ коња!

Скоро 5.000 кубика дрвета тежак је посао сече, изношења и привлачења трупаца из шума на Маљену и Јабланику, који је на тендеру “Србија шума” добила Веснина фирма “Девет риђана” у којој су, поред ње, запослени супруг Горан, син Милован и неколико радника, а ангажовано чак 16 коња.
Убитачно тежак и спор, посао који се обавља на старински начин уз помоћ животиња, али једино је на тај начин могуће извући трупце из врлетних шума ваљевских планина. И посао који, пре свега, доноси профит, пошто Грбовићи од њега школују ћерку Бојану, студенткињу четврте године Дефектолошког факултета.

– Шумски посао је традиција у Грбовићима. Супруг се годинама бавио дрвима у приватним шумама, син му се придружио још као дечак и сад је као младић од 19 година савладао све тајне овог посла. Најпре смо имали једног товарног коња, звао се Риђан, а како се посао ширио растао је и број коња, па сам регистровала радњу која је први посао од “Србија шума” добила пре три године, а овај актуелни износи скоро 5.000 кубика дрвета. Мој део посла су припрема за тендере, документација и администрација, као и припрема хране за раднике – прича власница “Девет риђана”.

Тежак и опасан посао води Весна, јер у сечи и извлачењу трупаца један погрешан покрет или корак могу да значе страдање човека, али и коња. А ради се лети од зоре до сумрака, зими од 6.30 до 15.30 часова.
– Сваки од радника води по четири коња. Зависно од дужине пута који грло треба да пређе, на самар се товари од 0,3 до 0,5 кубних метра дрва у чекијама. Коњи прелазе од 500 метара до два километра под теретом. Летос су дневно преносили и до 100 кубика дневно. Свако грло мора да буде добро ухрањено – да би било у форми за рад мора да добије бар пет килограма кукуруза у току дана – објашњава Весна.

Летос смо дневно преносили по 100 кубика. Свако грло мора да буде добро ухрањено, дневно добије пет килограма кукуруза, каже Весна
Фото: П. Вујанац / РАС СрбијаЛетос смо дневно преносили по 100 кубика. Свако грло мора да буде добро ухрањено, дневно добије пет килограма кукуруза, каже Весна
Мратишић код Мионице, иначе је коњарски крај, а у Грбовићима је гајење породична традиција. Шумарским послом са коњима, међутим, бави се само Веснина породица. У наредном периоду, како открива, “Девет риђана” ће вероватно смањити број коња пошто је, имајући у виду следеће велике послове, план набавка шумског трактора.
Животиња мора бити здрава и безбедна

Уз здраву животињу, да би посао био безбедан, сваки самар који коњ носи мора бити исправан, док се испод њега, како би штитио тело животиње од повреда, поставља стеља – платнени душек напуњен зоби.

– Самари и стеље су веома важни, а што је пут који коњ прелази дужи, товар мора бити лакши. Када пада киша, посао обустављамо, јер би било изузетно ризично и за људе и за коње. У овом периоду ради се само ако снег није предубок. Лети, пак, поред врућине, вреба опасност од змија. Тешко је и напорно, али укупно гледано, ово јесте исплатив посао – каже она.

Грбовићи за извлачење дрвета користе 16 коња


www.blic.rs 
П. Вујанац

Srodni tekstovi

Оставите коментар