Жене из Удружења МОЈА РАВНИЦА: Утисци са сајма у Горњој Радгони

Аутор: draganadpetrovic
1,K посета

Mинистарства пољопривреде, шумарства и водопривреде је ове године подржало Удружење грађана „Моја равница“
у реализацији пројекта „Одважне жене наших села“ обухвата две пројектне активности а које су одобрене путем Jавног конкурса за финансирање-суфинансирање пројеката удружења у области пољопривреде и руралног развоја у 2021. години. Прва активност била је посета сајму АГРА у Словенији која је успешно реализована захваљујући првенствено подршци Министарства пољопривреде,шумарстава и водопривреде републике србије и организаторима посете Словенији и сајму АГРА – Агробизнис консалтинг –у. Друга пројектна активност следи у наредном периоду.
На наше питање зашто баш АГРА председица Удуржења „Моја равница“ Биљана Томић каже да је сајам АГРА потврђен као изузетно важан међународно пољопривредно- прехрамбени сајам и додаје: „На сајму је било изванредно, могли смо да видимо жене и младе у агробизнису, удруживање и умрежавање као примере који су наша неминовност у реализацији циљева. Многи пољопривредници савладали су нове технике рада у којима користе информатичка знања и донели су одлуку да живе и раде на сеоским имањима као и да се мeђусобно умрежавају. Упознали смо традиционалну трпезу Словеније, еколошку пољопивреду, органске произво- де, пољопривредну механизацију“

Илустрација: Размена искуства са домаћинима

Она каже да је Сајам пленио изложбом животиња, засадима, надахнутим штандовима вредних жена. „Имали смо прилику да упознамо жене које су на својим газдинствима своју примарну производњу умрежиле са сеоским туризмом и верујте на реч овај спој је победнички“ каже госпођа Томић. Женама у рурално неразвијеној Општини Сечањ ова посета и стицање нових знања у области пољопривреде је од непроцењивог значаја. Оне су своје утиске и нове тренодове у пољопривреди пренели и осталим чланицама удружења и надају се да ће у блиској будућности својим радом и постигнућима показати значај стеченог знања и на сопственим примерима. „Пољопривреда и наша села постају видљивија, жене су све одважније у намерама и жељама да унапреде своја пољопривредна газдинства и постигну резултате.Оно што следи је обележавање светског дана сеоских жена заказаног за 16.10.2021. Други део наше пројектне активности показаће бенефите рада, одважне жене ће представити своје производе и производе својих пољопривредних газдинстава.
Удружени и заједно представићемо наша умећа кроз гастрономске и кулинарске специјалитете нашег поднебља
које је специфично по много чему. Судари нација и култура, са различитим традицијама и чине нашу Општину Сечањ
разноликом.

Илустрација: Велики планови за будућност – жене из Удруженја „Моја равница“

Идеја је да свечаност буде интерактивног карактера, где би се удружења из наше општине и суседних општина, представила са својим производима, радовима и предочили које су то препреке са којима се сусрећу у свом раду. Само заједно и удружени можемо да делујемо. Позивам вас да нас посетите и будете део „нашег дана“ 16.10.2021. године у Јарковцу “конкретна је Биљана Томић која је за Агробизнис магазин сумирала утиске и најавила активности удружења.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар