Војводина субвенционише старе и уметничке занате

Аутор: draganadpetrovic
374 посета

Покрајински секретаријат за привреду и туризам расписао је Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за субвенционисање предузетника, микро и малих правних лица од интереса за развој и ревитализацију послова који се сматрају уметничким и старим занатима, односно пословима домаће радиности у 2023. години, на територији АП Војводине, у укупном износу од три милиона динара.Ова бесповратна средства Секретаријат додељује дуги низ година, с циљем унапређења и очувања процеса производње на начин који не угрожава традиционалну технологију карактеристичну за стари занат.

Илустрација: Важно је сачувати старе занате од заборава

На конференцији за медије поводом новог конкурса, покрајински секретар др Ненад Иванишевић истакао је да је очување старих заната један од приоритетних задатака Секретаријата, јер, како сматра, сви би требало да радимо на очувању традиције крајева у којима живимо, и нема туристичке нити привредне манифестације у организацији Секретаријата у коју представници ове области нису укључени.

– На нама је да заједно са републичким органима који такође расписују конкурсе за старе занате учинимо овај конкурс што видљивијим. Укупна вредност средстава је иста као и прошле године, а она су подељена на доделу два милиона динара за текуће субвенције и милион динара за капиталне субвенције. За опрему, опсег средстава је у висини од 100.000 динара до 250.000 динара, док је за репроматеријал од 80.000 динара до 200.000 динара. Средства се одобравају у висини до 100 одсто од куповне вредности са ПДВ-ом – рекао је Иванишевић, додавши да је важно истаћи да је рок за подношење пријава на овај јавни конкурс 14. март 2023. године.Иванишевић је напоменуо да је недавно завршен 44. Међународни сајам туризма у Београду, на ком је учествовао Покрајински секретаријат, те да су за успех овог наступа засигурно заслужни и излагачи – корисници средстава Секретаријата, чији се рад квалификује као стари занат.

Илустрација: Вунене чарапе као што су некад плеле наше баке

Право да конкуришу имају привредна друштва и предузетници чија су делатност стари и уметнички занати, а на основу Правилника о одређивању послова који се сматрају старим и уметничким занатима, односно пословима домаће радиности, начину њиховог сертификовања и вођењу посебне евиденције издатих сертификата, са седиштем или регистрованом пословном јединицом у АП Војводини, који су уписани у евиденцију Агенције за привредне регистре.Поред представника Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, гости на конференцији за медије биле су и представнице Удружења жена „Стапарска ружа”, чији је аутентични ћилим носилац ознаке квалитета „Најбоље из Војводине“, као и Рукоделнице „Чудесна петља“ из Новог Сада.

Извор: https://www.agrotv.net/ap-vojvodina-subvencionise-stare-i-umetnicke-zanate/

Srodni tekstovi

Оставите коментар