CNH INDUSTRIAL ПРЕДСТАВИО ПРОТОТИП ЛАКОГ АУТОМАТСКОГ ЕЛЕКТРИЧНОГ ТРАКТОРА

Аутор: Gdjakovic
403 посета

Револуција у пољопривредној механизацији

Једна од највећих светских компанија за производњу машина за пољопривреду CNH Industrial представио је New Holland T4 прототип потпуно електричног аутоматског лаког трактора. Ово, слободно можемо рећи модерно чудо кад је у питању пољопривредна механизација, представљено је на „Данима технике“ у Фениксу у америчкој држави Аризона.

Прекретница у развоју механизације

На прототипу су заједнички радили водећи амерички и италијански стручњаци који су у сарадњи са стратешким партнером  Monarch Tractor из Калифорније успели да преполове време израде овог прототипа.

– Захваљујући сарадњи са нашим стратешким партнером Monarch Tractor  који је иноватор Ag  електричних мотора, наша стручност и ресурси у комбинацији са Монарцховом иновативном технологијом омогућили су нам да постигнемо прави светски резултат у области иновација пољопривредне механизације – с поносом су истакли у CNH Industrial.

Како пишу амерички медији овај производ је прекретница у развоју пољопривредне механизације.Прототип је представљен под брендом New Holland Agriculture док ће се комерцијални модел проширити и на бренд Case IH Brand ове компаније.  На тржишту ће се, како се очекује, врло брзо наћи и вишеструко награђивани e-Source power pack екстерног генератора за фарме.

– Т4 Electric Power је идеално решење за операције мање снаге. Погодан је за мешовите фарме које се баве ратарством и сточарством, за воћњаке и друге специјалне послове у аграру. Знамо да су наши купци жељни да испробају ову врсту трактора па је савршено логично да наставимо наша истраживања у правцу развоја ових мотора – објаснио је Марк Кермиш, директор за дигиталне и информационе технологије CNH Industrial.

Ово савремено лако возило на батерије прве генерације је трактор за помоћне радове на фарми. Очекује се да ће комерцијална производња почети крајем 2023. године после чега ће уследити шира понуда производа.

Снага

Трактор са мотором на електрични погон има максимални обрт до 440Нм, погон на сва четири точка, постиже брзину од 40 километара на сат са нутом емисијом штетних гасова. У зависности од профила батерије обезбеђен је несметани рад трактора током целог дана. Пуњење батерије и максимална снага постиже се за само један сат уколико се користе комерцијално доступни системи за брзо пуњење. Електричне утичнице трактора подржавају свакодневне задатке на фарми као што су заваривање и бушење. Служи као резервни генератор за дневне или хитне потребе и обезбеђује енергију за електричне уређаје. На њему се могу користити класични механички, хидраулични и прикључни уређаји.

Перформансе

Током тестирања, Т4 Electric Power је показао изузетне перформансе у поређењу са конвенционалним дизел тракторима. Он је агресивнији, ефикаснији и пружа већу контролу вуче. Такође, има лакше кретање и мењање брзина што вожњу чини удобнијом. Овај трактор смањује оперативне трошкове до 90% захваљујући елиминисању трошкова дизел горива као и трошкове за одржавање. Рад мотора је тих па је ниво буке смањен за 90 одсто, има и знатно мање вибрације што омогућава рад ноћу посебно када се ради у шталама.

Прецизност

Оно што овај трактор чини првим на свету су његове аутоматске  карактеристике и могућности које пружају максималну искоришћеност свих оперативних могућности саме машине.

На крову Т4 Electric Power налазе се сензори и камере које омогућавају његове напредне аутономне и аутоматизоване функције. Пољопривредници могу даљински да активирају трактор преко апликације за паметне телефоне. Режим Shadow Follow Me омогућава раднику да синхронизују рад трактора са рецимо хидрауличном дизалицом која се причврсти на трактор како би заједно брзо, лако и врло прецизно обавили задатке као што је подизање терета. Систем перцепције од 360 степени открива и избегава препреке па нема бојазности да ће се трактор закуцати у зид штале или оштети делове у којима је смештена стока. Телематика и аутоматско навођење држе све функције под контролом радника и лако за руковање. Fleet Management омогућава раднику на фарми да преко компјутеризоване опреме једноставно укуца сваки појединачни задатак одређеном делу опреме. То у пракси изгледа овако: радник у компјутер укуца да се трактор кроз шталу помери од врата до рецимо дела са балама сламе, потом да задатак хидрауличној виљушки која је прикачена на трактор да обухвати балу и подигне је у простор за складиштење који се налази на горењем нивоу штале. И трактор ће све то одрадити савршено. Захваљујући паметној опреми трактор препознаје одређене прикључке пољопривредне механизације које се без проблема уградити на сам трактор. Ванкабинске команде омогућавају пољопривреднику да покрене трактор уз помоћ мобилне апликације без обзира где се он у том тренутку физички налази, и да на екрану телефона прати његове перформансе и ниво батерије. Модел овог електричног трактора направљен је у плавој боји са јасно осветљеним амблемом  CNH Industrial и препознатљивим задњим светлима чиме је направљена и јасна естетска разлика између овог електричног и традиционалног трактора на дизел мотор. Како истичу у овој компанији наставиће да раде на иновацијама које ће омогућити бржи и лакши рад пољопривредника широм света уз коришћење алтернативних извора енергије који ће смањити штетан утицај издувних гасова пољопривредних машина.

Srodni tekstovi

Оставите коментар