Шта може дигитална пољопривреда и како се примењује

Аутор: dzonioff
242 посета

Током година сте укрупнили поседе и радите веће површине, међутим, величина парцела не значи да на њој све равномерно треба радити, јер и ако је у једном комаду, то не значи да је она по свим особинама хомогена, односно да тражи исти третман. Са имплементацијом система за контролу добијате прецизне мапе ваших парцела које је могуће оптимално снабдети свим неопходним средствима заштите или рецимо наводњавати у складу са потребама културе, која је засејана. На овај начин постижете бољи учинак уз мање трошкова. Овакав приступ лакши је за оне који имају савремену механизацију и који примењују све агротехничке мере у складу са препорукама стручњака.

Постоји неколико техника за прикупљање података, а све се заснивају на снимању површине земље уз помоћ система сателита који круже око наше планете. Применом ГПС система у пољопривреди можете се лако оријентисати, а свакако вам је свима познат системом навигације који је у саобраћају практично постао свакодневица и то уз коришћење апликације на вашем мобилном телефону.

Поред просторних референци (ГПС) начини прикупљања података Географским информативним системом (ГИС) може се искористити, кроз који је могуће комбиновање географских података са осталим подацима да генеришу сажете техничке мапе.

Опширније читајте у издању Агробизнис магазина које је на киосцима од 16. априла до 15. маја 2018. године или купите дигитално издање на сајту www.agrobiznis.rs.

Претплата: 0111/4052117 или 0600712350

Srodni tekstovi

Оставите коментар